DR. TÓTH BERTALAN (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Felelőtlen, önző és hazug  ez Orbán Viktor politikájának legfőbb ismérve. Felelőtlen, önző és hazug  ehhez asszisztálnak önök.

Minden, amit Orbán és a Fidesz most tesz, az az eddigi ígéreteik nyilvános meghazudtolása. Felelőtlen osztogatásba kezdtek a választások előtt, és mindvégig azt hazudták, hogy ez fenntartható. Pontosan tudták, hogy az oligarchák által lenyúlt százmilliárdok hiányozni fognak a kasszából, hogy a költségvetési hiány és a felelőtlen pénzszórás a forintot is süllyesztőbe küldi, vagy hogy az önkormányzatok kizsigerelése vissza fog ütni.

Tavaly októberben Szijjártó Péter még azt mondta, idézem: megteremtettük annak lehetőségét, hogy a világpiaci ármozgásoktól függetlenül a magyar fogyasztók számára a gáz ára ne növekedjen. Tíz napja Orbán Viktor még arról beszélt, hogy a rezsicsökkentést mindenképpen megvédik  hogy pontosan kitől, mitől, azt most már tudjuk, ahogyan azt is, hogy hazudtak. Hazudtak a stabilitásról, hazudtak a rezsiről, hazudtak az orosz energia áráról, hazudtak a veszélyhelyzetről és szinte mindenről. Önök becsapták a saját választóikat. Azt ígérték, nem lesz adóemelés  most, a kata eltörlésével brutális adóemelést hajtanak végre. Azt ígérték, nem nyúlnak a rezsicsökkentéshez  most milliókat fognak megélhetési válságba lökni.

Képviselőtársak! Paks el tudná látni az egész országot árammal. Miért akarják a 12 forintos paksi áramot 10-12-szeres áron adni? Miért fenyeget ilyenekkel Németh Szilárd, aki most nincs itt? Mi a terv, mi lesz azokkal, akik nem tudják majd kifizetni a rezsit?  nyugdíjasok, minimálbéren tartott dolgozók. Vagy már erre is kész a terv? Már létrejött az elárvereztetett lakások ezrein nyerészkedő Rogán-haverok céghálója, ahogyan a vakcinabeszerzéseknél?

Tisztelt Képviselőtársaim! Évek óta mondjuk, az Orbán-kormány intézményesített korrupcióra épülő politikája oda fog vezetni, hogy nem jutunk hozzá az európai uniós támogatásokhoz. Százmilliárdokkal gazdagodott az Orbán-klán, miközben az Unió most miattuk büntet minden magyart. Követeljük, hogy csatlakozzunk az Európai Ügyészséghez, az oligarchák pedig fizessék vissza az ellopott pénzt!

Ne takarózzanak Putyin háborújával! Nem a háború indította el a magyar infláció növekedését, az már tavaly nyáron is Európa-bajnok volt. Nem a háború indította el az energiaárak növekedését, hiszen az már egy éve is intenzív növekedésnek indult. Nem a háború döntötte be a forintot, hanem Orbán és Matolcsy az elmúlt 12 évben.

Tisztelt Képviselőtársaim! Mielőtt újabb hazugsággal állnának elő, hogy mi örülnénk ennek a helyzetnek, ennek a nehéz helyzetnek, szeretném egyértelművé tenni, hogy nem, egyáltalán nem örülünk neki, kifejezetten dühösek vagyunk, mert Orbán és a Fidesz hibájából olyan szenvedések, nélkülözések, megszorítások előtt állnak a magyar emberek, amelyek emberemlékezet óta nem voltak, és ez kizárólag Orbán, a Fidesz és az önök felelőssége.

(13.40)

Szánalmas, ahogy a miniszterelnök most összefogásra és segítségnyújtásra, megértésre szólít föl egy olyan helyzetben, amelyet részben ő idézett elő. Ne várjon támogatást egy olyan miniszterelnök, aki az általa is előidézett válságban a saját, majd a saját kormányának milliós fizetését emeli suttyomban ahelyett, hogy rendezné a pedagógusok, ápolók és a közszolgálati dolgozók bérét!

Tisztelt Képviselőtársaim! Mi, szociáldemokraták békét és biztonságot, jogbiztonságot és megélhetési biztonságot akarunk. Az Orbán-kormánynak azonnal be kell fejeznie a háborúját az Európai Unióval szemben. Teljesítsék a jogállami követeléseket, és ezzel elérhetővé válnak azok a források, amelyek hiányozni fognak az elkövetkezendő időszakban! Ebből, ezekből a forrásokból azonnal indítsanak otthonszigetelési programot, és csökkentsék a függőséget az orosz energiahordozóktól! A megélhetés biztonsága érdekében tegyék adómentessé a minimálbért, csökkentsék a legkisebb keresetek adóterhét, fel kell zárkóztatni a kisnyugdíjakat, rendezni kell a közszolgálatban dolgozók, a pedagógusok és az egészségügyi dolgozók bérét. A kata változtatását vonják vissza! Az áram költségeihez ne nyúljanak! Segítsenek azokon, akik nem tudják a rezsijüket kifizetni! Közös jövőnkért, Magyarországért! Köszönöm szépen. (Taps a DK, a Momentum és az MSZP soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage