TÓTH ENDRE (Momentum): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Országgyűlés! Ha ez a kormány egyszer ledőlne Sigmund Freud terápiás díványára, akkor bizony súlyos diagnózisok derülhetnének ki róla. Kiderülne például, hogy önök bizony vetítenek, önök bizony projektálnak. A projekció a pszichológiában egy régóta ismert jelenség, ilyenkor egy illető képtelen elfogadni magában bizonyos tulajdonságokat, elfojtott vágyakat, ezért másokat kezd érte hibáztatni, másokat kezd hibáztatni és gyűlölni azért, ami valójában rá jellemző. Nos, önök (Nacsa Lőrinc közbeszól.) 12 éve saját szándékaikat és vétkeiket vetítik ki az ellenfeleikre, 12 éve nincsen választási programjuk, nem tesznek semmilyen jövőképet a választópolgárok elé, csupán az ellenzéket démonizálják.

2010-ben a korrupció ellen kampányoltak, majd kormányra kerülve létrehozták Európa legkorruptabb országát, ahol lassan a miniszterelnök minden családtagja és cimborája milliárdossá válik, és olyan szintű a lopás, a közpénzek ellopása, hogy az egy latin-amerikai banánköztársaságban is kínos lenne. Később Soros Györgyből csináltak ősellenséget, és azzal vádolták az ellenzéket, hogy mi cimborálunk velük, miközben egyetlen párt van az Országgyűlésben, amelyet valóban Soros György pénzelt, azok önök, a Fidesz. (Derültség a kormánypártok soraiban.) Vádolták az ellenzéket az illegális migráció támogatásával is (Dr. Brenner Koloman közbeszól.), miközben önök hoztak az országba mindenféle kétes hátterű alvilági figurákat a letelepedési kötvényeikkel. Aztán idén áprilisban újabb szintre emelték a vádaskodást, azt harsogták mindenhol, hogy az ellenzék adót emelne, és eltörölné a rezsicsökkentést. Aztán kiderült, hogy valójában önök akarták ezeket, és nem kellett, csak három hónap, és valóban meg is tették. Egyetlen nap leforgása alatt a magyar kisvállalkozók háromnegyedét egyszerűen kivágták a katából, amivel 300 ezer ember számára brutálisan megemelték az adókat, és tönkretették eddig felépített üzleti modelljüket. Sokaknak így már nem is éri meg vállalkozni, le kell húzniuk a rolót. Miután ezzel végeztek, másnap nekiestek a rezsicsökkentésnek, és bejelentették a részleges eltörlését, szembemenve legfontosabb választási ígéretükkel. Ráadásul olyan barbár módon állapítják meg a szabályokat, hogy nagyon sok kis keresetű honfitársunknak is piaci rezsiárakat kell majd fizetnie. Retteghetnek a nyolc-tízszeres számláktól a rosszul szigetelt házban élő nyugdíjasok, a kétgyermekesek, a többgenerációs háztartásban élők vagy a kiskertet öntözőrendszerrel locsolók.

Az elmúlt hetekben éppen a saját szavazóik csalódtak a legnagyobbat önökben, akik elhitték azokat a kampányban hangoztatott hazug fogadkozásokat, hogy önök majd megvédik a rezsicsökkentést, hogy önök az adócsökkentés politikáját követik. Hát nem! Ez az ország politikai hazugság áldozatává vált, mondta Orbán Viktor 2006-ban, és most, 2022-ben éppen ő volt az, aki ezt a politikai hazugságot elkövette.

(13.50)

De vannak olyan területek, ahol már hazug ígéreteket sem tettek a választási kampányban, annyira nem érdekli ezeknek a területeknek a sorsa önöket; ilyen az oktatás is. Hiába a 15 ezres pedagógushiány, önöknek már egy érdemi béremelési ígéretre sem futja, mert nem nevezhető béremelésnek az, hogy januárban 9 százalékkal megemelik a kereseteket, miközben júniusig 11 százalékkal növekednek az árak. És arról is tájékoztatom önöket, hogy biztosak lehetnek benne, hogy a következő két évre bejelentett 10-10 százalékos emelés valójában egyetlen fiatalt sem fog a pályára csábítani. De önök nem akarnak több pedagógust, nem akarnak érdemileg nagyobb fizetést, inkább bezárják a kistelepüléseken a felső tagozatokat, amit, megjegyzem, 2010 előtt hisztérikusan elleneztek.

De a legszebb az egészben az, amit az Európai Bizottsággal való tárgyalások során tesznek. Önök ugyanis azért tárgyalnak az Európai Bizottsággal, hogy ne kelljen érdemi pedagógusbér-emelésre költeni az uniós forrásokat, és ne tegyék értékállóvá a fizetéseket. Ez maga az oktatási szektor és a magyar diákok jövőjének az elárulása. És önök ezek után képesek azt mondani, hogy Brüsszel miatt van veszélyben a pedagógusbér-emelés. Csoda, hogy még nem szakadt önökre a plafon.

Önök újra a jól bevált projekciót, a hazug vádaskodást használják: rákenik Brüsszelre a saját vétkeiket. De van egy rossz hírem, kedves kormánypárti képviselőtársaim, nem véletlen tartja úgy a mondás, hogy a hazug embert hamarabb utolérik, mint a sánta kutyát. Egyre több honfitársunk szeméről hullik le a hályog, és átlátják az önök hazugságait. Ezek az emberek pedig gondoskodni fognak arról, hogy önök soha többet ne kerülhessenek kormányra, mert a politikai hazugság nem maradhat következmények nélkül. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki oldalon.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage