MENCZER TAMÁS külgazdasági és külügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Azt mondta, hogy minősítéseket nem szeretne hallani, de önmagát ettől olyan nagyon nem tartóztatta meg, ha jól figyeltem, de mindegy, fátylat rá. A kérdésére szeretnék mindenekelőtt válaszolni: mit csinál a kormány? Azzal szemben, amit ön állított, a kormány védi a családokat. (Derültség és közbeszólások az ellenzéki sorokból.) Önöktől is, és ezt a magyar emberek tudják. Onnan lehet tudni, hogy tudják, hogy önöket április 3-án minimális mértékben támogatták, és önök azóta is minden választást elvesztenek. (Közbeszólások a Jobbik soraiból.) Igen-igen jelentős mértékben. És abból is lehet tudni, tisztelt képviselő úr, hogy a magyar emberek pontosan tudják, hogy ki áll mellettük és ki nem, hogy az ön pártja időközben törpepárttá vált. (Z. Kárpát Dániel közbeszól.) Ez is pontosan mutatja azt, hogy a magyar emberek tisztában vannak a helyzettel. Ahogyan azzal is, hogy lassan öt hónapja tart a háború (Dr. Brenner Koloman közbeszól.), öt hónapja tart a szomszédunkban a háború, és olyan kérdések kerültek elő, amelyek korábban elképzelhetetlenek voltak. Már az, hogy mennyibe kerül az energia, egy nagyon fontos kérdés, de sajnálatos módon már csak a második, az első kérdés az, hogy lesze elegendő. És ennek az oka a háború, valamint az erre adott elhibázott brüsszeli szankciók. (Közbeszólás az ellenzéki sorokból: Halljuk a megoldást!)

Két felvetés volt a szankciókkal kapcsolatban. Az első az, hogy véget vetnek a háborúnak. Kiderült, hogy ez nem igaz, a háború azóta is tart sajnálatos módon, és ez roppant szörnyű és szomorú. A másik felvetés az volt a szankciókkal kapcsolatban, hogy jobban fájnak Oroszországnak, mint a szankciókat kivető Európai Uniónak, európai országoknak, és kiderült, hogy ez a felvetés is téves, az oroszok az emelkedő árak miatt a pénzüknél vannak, Európa pedig óriási válságba süllyedt. (Közbeszólás az ellenzéki sorokból: Ti vagytok kormányon!)

Éppen ezért, mivel az energetika kulcskérdés, a magyar kormány világossá tette, hogy vörös vonalat jelent, a kőolajnál emlékezhetünk arra, hogy kiharcoltuk azt, hogy a vezetékes szállítás kivételt képezzen a szankciók alól, így tudjuk megtartani a 480 forintos literenkénti üzemanyagárat. Zárójelben szeretném megjegyezni, hogy a horvátok is bevezettek ársapkát, csak nem 480 forintnál, hanem 700 forintnál literenként, és az autópályán nincsen. Tehát a kőolajnál kiharcoltuk a szankciók alóli mentességet, a gázszankciókkal kapcsolatban pedig világosan elmondtuk, hogy tárgyalni sem vagyunk hajlandóak gázzal kapcsolatos szankciókról, mert ez veszélybe sodorná Magyarország energiaellátását, és teljesen eltörölné a rezsicsökkentést.

Paks vonatkozásában, ha megengedi még, az áramra is kitérnék. Ugyanis mekkora Paks-barát lett a magyar baloldal! (Derültség és közbeszólások a kormánypárti sorokból, köztük: És egy hét alatt!) Ez egy új hír, annyiban mindenképpen örömteli, hogy kérem, támogassák Paks II. megépítését, mert ha állna Paks II., akkor nem lenne ilyen típusú probléma. (Közbeszólások az ellenzéki sorokból.) De a Paksi Atomerőművel  amely jelenleg működik  kapcsolatban hadd mondjam el, hogy cseréljék le a szakértőiket. Ugyanis a helyzet az, hogy a paksi erőmű kétségtelenül rendkívül fontos pontja az áramellátásnak és a rezsicsökkentés megőrzésének, fenntartásának, rendkívül fontos, de a tények azt mutatják, hogy a magyarországi áramtermelés 50 százalékát adja, a magyarországi fogyasztás 30 százalékát adja, körülbelül 20 százalékban vagyunk kitéve gázerőműveknek és 25-30 százalékban importnak, amelyeknek az ára értelemszerűen jelentősen nőtt. (Arató Gergely közbeszól.) Ezzel együtt Paks kulcskérdés, mint ahogyan Paks II. is. (Z. Kárpát Dániel: Az áfáról beszélj, barátom!)

És még annyira hadd térjek ki, tisztelt képviselő úr és tisztelt Ház, hogy ha már önök a rezsi miatt annyira aggódnak, mint ahogyan most Paks miatt is aggódnak, ami egy egészen új helyzet (Z. Kárpát Dániel: Kell az áfa vagy nem kell az áfa?), a rezsivel kapcsolatban az ön miniszterelnök-jelöltje, akit ön támogatott, ilyeneket mondott: „Nekünk nem az a célunk, hogy megállítsuk a határon a világpiaci árakat.” Most érdekli az ár? Akkor nem érdekelte, tisztelt képviselő úr? (Z. Kárpát Dániel: Viszitek az áfát vagy nem viszitek?) Miért nem fordul a kollégáihoz és a miniszterelnök-jelöltjükhöz, aki azt is mondta, hogy „igenis, érezni kell az energiaár növekedését”? Ezt mondta Márki-Zay Péter, és ön akkor nem aggódott, most pedig rendkívüli módon aggódik. (Folyamatos közbeszólások az ellenzéki sorokból.)

Annyit pedig még talán, tisztelt képviselő úr, hogy ezt a meghasonlást és ezt az összevissza beszédet magyarázhatja az, ami a Jobbiknál történik (Z. Kárpát Dániel közbeszól.), és ilyen értelemben akár elnézőek is lehetnénk, hiszen önök most elveszítették a pártelnöküket, a frakcióvezetőjüket, meg ha jól értem, azt a hölgyet, aki szintén fontos szerepet töltött be az önök pártjában, és én megértem, hogy a búcsú mindig fáj, időt kell adni ennek a kihordására, de ez még nem teszi (Arató Gergely: De mi lesz az áfával?) azt meg nem történtté, hogy önök a rezsicsökkentés eltörlése mellett voltak mindig, mi pedig a rezsicsökkentést és a magyar családokat megvédjük. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage