HOLLIK ISTVÁN (KDNP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az orosz-ukrán háború kitörését követően a brüsszeli döntéshozók azonnal megkezdték a gazdasági szankciók bevezetését annak érdekében, hogy megtorpanásra kényszerítsék az orosz felet. A stratégiai nyugalom helyett elkapkodott olajembargó, észszerű egyeztetések helyett most éppen gázembargós tervek, az európai lakosság védelme helyett tisztálkodási és ruhaszellőztetési javaslatok és éppen emiatt béke helyett elhúzódó háború lett a végeredmény, és az európai országok kormányai, úgy néz ki, egyelőre tehetetlenek az emelkedő energiaárakkal szemben, a terheket teljes egészében a lakosságra hárítják.

Európában nem ritkák az ezer eurós rezsiszámlák. Még a gazdag Németországban is fűtési és autóhasználati korlátozást helyeznek kilátásba, már olyan lakásszövetkezetről is hallani, ahol a meleg vizet csak bizonyos idősávokban lehet használni, sőt az egyik német járásban szeptember közepétől, pont, amikor elindulnak az iskolák, a meleg vizet kikapcsolják 86 iskolában.

(14.20)

Ki kell jelentenünk, az elhibázott brüsszeli szankciós politika fordítva sült el: annak fáj, aki szankcionálni akart, jelesül Európának, és nem annak, akit szankcionálni akart.

A háború mellett az elhibázott szankciók okozzák az energiaárak radikális emelkedését. Ez hogyan is néz ki? Úgy, hogy míg a világpiacon az áramot tavaly még 20 forint/kilowattóra havi átlagáron lehetett venni (Közbeszólás a DK soraiból: Nálunk mennyi?), ma már több mint 170 forint/kilowattóra. Ez több mint 8,5-szeres növekedés. Hasonló a helyzet a gázáraknál, ott tavaly 87 forint/köbméterrel lehetett számolni, ez most már 700 forint/köbméter felett jár. Ráadásul a trendek nem utalnak lassulásra.

Tehát a száguldó árak, az elhibázott szankciók és az elhúzódó háború mellett éppen ezért most azért kell megtenni mindent, hogy ebben a nehéz helyzetben is meg tudjuk védeni a magyar embereket és a magyar gazdaság működőképességét. Ezért jelentette be a kormány az energia-veszélyhelyzetet és az ezzel foglalkozó operatív törzs felállítását is.

Persze, a valódi megoldást  mindannyian tudjuk  továbbra is a béke jelentené. Sajnos, béke azonban egyelőre nincs. Ezért fontos, hogy rezsicsökkentés viszont van, és marad is az átlagfogyasztás szintjéig. (Közbeszólás a DK soraiból: Azt látjuk!) Valószínűleg a baloldalnak az a probléma, hogy az Apró-villa kicsúszik az átlagfogyasztásból. (Moraj és közbeszólások az ellenzék soraiból, többek között: Nem, nem az a baj!  Jaj!  Elég gyenge volt!)

De mit is jelent ez a gyakorlatban? Ma Magyarországon egy átlagos háztartás a rezsicsökkentésnek köszönhetően éves szinten 93 ezer forintot fizet a villanyáramért, rezsicsökkentés nélkül ez több mint 600 ezer forint lenne. Gáz esetében a rezsicsökkentéssel 283 ezer forintot fizet átlagosan, míg anélkül majdnem 2,2 millió forintot fizetnének. Egy évben tehát összesen több mint 1,9 millió forint megtakarítást jelent átlagfogyasztás esetén ez a magyar embereknek. Éppen ezért ez nagy segítség a családoknak, ezért is felháborító és felelőtlen, hogy a baloldali pártok és megmondóembereik továbbra is a rezsicsökkentés megszüntetése mellett állnak. Elhangzott már, hogy Márki-Zay Péter a kampányban többször elmondta, ő megszüntetné a rezsicsökkentést; emlékeznek még, azt mondta, hogy a piaci árat érezniük kell az embereknek. Gyurcsány Ferenc, a baloldal vezetője azt mondta, hogy a rezsicsökkentés egy hülyeség. De az önök köztársaságielnök-jelöltje, Róna Péter még péntek reggel is azt mondta, hogy ársapka nem kell, rezsicsökkentés nem kell, és a piachoz mindenkinek alkalmazkodni kell. Ez egyenes beszéd, tisztelt baloldali képviselőtársak, nem lehet félreérteni, teljesen világos, hogy önök mit akarnak.

Összefoglalva tehát a helyzet a következő: a háború miatt elszabaduló energiaárak mellett a Fidesz-KDNP-kormány az egyedüli Európában, amely erős árkorlátozással védi a családokat, és a lehető legnagyobb mértékű védelmet biztosítja ezzel a magyar családok számára. Az árstopokkal és a rezsicsökkentéssel egy magyar ember átlagosan körülbelül havi 220 ezer forintot spórol meg legalább. Ez az, amit a baloldal kivenne a zsebükből a rezsicsökkentés megszüntetésével. Ezt viszont mi nem fogjuk hagyni, mi továbbra is a magyar emberek oldalán állunk, és mindent megteszünk azért, hogy a háború árát ne a magyar embereknek kelljen megfizetni. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage