KÓSA LAJOS (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársak! A magyar határok soha nem látott nyomás alatt vannak. Az ukrán határ ismert: több mint 900 ezer, valóban a háború elől menekülő migráns kelt át az alatt az idő alatt a határon (Varga Zoltán: Migráns?), amióta a háború zajlik, de a déli határokon is elképesztő mértékben erősödött a migrációs nyomás. (Varga Zoltán: Lajos, kezdd újra!) Csak néhány számot: 2019-ben (Varga Zoltán: Ukrán migráns.) a napi átlagos esetszám 30 volt határsértést illetőleg, 2020-ban 80, 2021-ben 200 fölé ment, most pedig az átlagos esetszám messze 500 körül alakul.

(14.30)

Ez azt jelenti, hogy lényegében percenként akar valaki erőszakkal átkelni a magyar határon. Tavaly egész évben 123 (sic!) intézkedést hoztak a határt védő rendőrök és katonák; idén az első félévben ez a szám elérte a 114 ezret. Tehát közel vagyunk a tavalyi egész éves számhoz.

Azt is el lehet mondani, hogy a migránsok egyre erőszakosabbak, rendszeresen provokálják a határvédő szerveket, de már adtak le rájuk lövéseket is, igaz, még csak a levegőbe lőttek, megfélemlítvén a magyar határőröket. És azt is tudjuk, hogy az embercsempészeknek, illetőleg a migránsoknak (Zaj.  Az elnök csenget.) van lőfegyverük, hiszen a szabadkai erdőben történt lövöldözés a migránsok között zajlott le, és halálos áldozatokkal járt. Mindez rémisztő képeket vetít előre, hiszen ne felejtsük el, hogy semmilyen esély nem látszik a migránsáradat akár csak mérséklődésére sem.

Egyre nő az embercsempészek aktivitása. Tavaly az első félévben 450 embercsempész ellen léptek fel a hatóságok, idén már 860 fölött járunk. Legfőképpen ukrán, román, szerb és magyar embercsempész-hálózatokról van szó, amelyek adott esetben agresszíven lépnek fel a magyar rendőri szervekkel szemben is. A szlovén kerítés elbontása ugyan látszólag könnyít a dél-balkáni útvonalon, de tudnunk kell azt, hogy Horvátország viszont aláaknázta a Szerbia felőli határszakaszát, tehát ott az út nem könnyebbedik meg.

Az ukrán gabonaexport csökkenésével azt is lehet tudni, hogy az éhezés miatti migrációs nyomás (Folyamatos zaj.  Az elnök csenget.) egyre erősödni fog. Az ENSZ meghatározott szervezetei 130-150 millió éhezőről beszélnek Afrikában.

Az utóbbi időszakban a migránsok Európába való bejövetele a végletekig megterhelte az uniós országok szociális ellátóhálózatait, ez pedig azt vetíti előre, hogy fenyeget az a veszély, hogy egyre többen szeretnének adott esetben Magyarországon mint célországon tartózkodni. A törökországi migránsok száma, akik útra szeretnének indulni, több mint 3 millió.

Ez a néhány adat messze alátámasztja azt, hogy a déli határainkon a védelmi képességeinket erősíteni kell. Ezért a Fidesz-frakció teljes mértékben támogatja a kormány azon döntését, hogy határvadász ezredeket állít fel. A Készenléti Rendőrség kötelékében dolgoznának, szolgálnának ezek a határvadász ezredek. Az első ütemben 2200, a második ütemben 1800 határvadászt szeretnénk felállítani, akik munkáját a határvédelmi körzetek parancsnoka irányítja. Csak így tudjuk biztosítani a magyar emberek biztonságát, Magyarország biztonságát, így tudunk eleget tenni a schengeni előírásoknak.

Ne felejtsük el, Magyarország az Európai Unió határait is védi akkor, amikor készenléti rendőr szervezetben határvadász ezredeket állít fel. Ez kötelezettségünk, ha komolyan gondoljuk azt, hogy nekünk Magyarország az első, nekünk a magyar emberek biztonsága az első. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti sorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage