RÉTVÁRI BENCE belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselők! Tisztelt Ház! Valóban láthattuk, mit jelent egy baloldali kormányzati fordulat egy országban. Szlovénia példáján láthattuk, a korábbi nemzeti kormány a magyar kormányhoz hasonlóan kerítést épített, és megvédte Szlovénia külső határait, megvédte az illegális migrációtól, és amint a baloldali kormány hatalomra került, abban a pillanatban bejelentette, hogy lebontja ezt a kerítést, és a migrációt az európai életforma természetes részének tekinti, és majd az integrációra fog figyelni, nem pedig a migráció megállítására.

Emlékezhetünk Karácsony Gergelynek egy interjújára, amikor ő volt a baloldal miniszterelnök-jelöltje, amelyben elmondta, hogy ő is ezt emberi jogi kérdésnek tekinti, de ezt nem fogja Magyarországon plakátokra kitenni, mert ezzel itthon nem lehet választást nyerni. Jól láthatjuk tehát, hogy a baloldal minden esetben Magyarországon és külföldön is migrációpárti, nem akarja megállítani a migrációt, hanem ahol lehet, ott igyekszik integrációs programokat indítani helyette.

Vannak magyar politikusok, akik ugyanígy nyilatkoztak. Az egyikőjük: „A legrosszabb ösztönökre épít a kormány, amikor kerítést akar húzni a határra”  mondta a jelenleg itt nem levő Gyurcsány Ferenc. „Semmiképpen se kerüljön sor a határ menti kerítés megépítésére”  mondta Karácsony Gergely korábbi miniszterelnök-jelöltjük. „Vesztébe rohan az ország, amely falat húz határainál és ezzel gettóba zárja magát”  mondta Kunhalmi Ágnes. Valamint: „Középtávon a hazai munkavállalók számára előnyös a bevándorlás, mivel a bérük megnő”  mondta a momentumos Orosz Anna. Vagy, hogy Tordai Bencét is idézzük: „Ezerszer elmondtuk: a déli határon épített kerítés értelmetlen, embertelen és pazarlóan drága.” Az a Tordai Bence, aki a választások előtt és a választások után is azt mondta, hogy fegyvereket kell küldeni Ukrajnába, azt mondta, hogy egyébként a magyar déli határkerítés értelmetlen, mert szerinte fegyvereket küldeni Ukrajnába értelmes dolog, a magyar külső határt megvédeni értelmetlen dolog. Láthatjuk a baloldal hozzáállását.

Tisztelt Képviselőtársaim! Ahogy arra Kósa képviselő úr is utalt, míg ezelőtt két esztendővel 46 ezer illegális migráns akart bejutni Magyarországra, tavaly 122 ezren, idén pedig már eddig 119 ezren, tehát napokon belül annyi illegális határátlépési kísérlet lesz a magyar déli határnál, mint a tavalyi évben összesen, és ez a tavalyelőtti számnak pedig több mint két és félszerese, és még csak július derekán vagyunk. Ezért döntött úgy a kormány, hogy itt fokozni kell a déli határ védelmét.

Az embercsempészek egyre agresszívebbek. 173 esetben támadtak az illegális migránsok a magyar rendőrökre és a magyar katonákra. 78 esetben rongálták meg a járműveiket, 21 esetben pedig magát a határzárat is. Ezért kell fokozni a déli határ védelmét. (Zaj.  Az elnök csenget.) Ezért állítjuk föl a határvadász ezredet, ezért kezdődött el a határvadászok toborzása. Nekik fegyverhasználati lehetőségük, igazoltatási, előállítási joguk, idegenrendészeti jogosítványaik is lesznek. A kiképzési idejük alatt 300 ezer forintos fizetésre számíthatnak, utána pedig, amikor szolgálatba állnak, közel 400 ezer forintos illetményt kaphatnak.

Ezzel párhuzamosan döntött a kormány egy jelentős béremelésről a rendvédelmi szervek dolgozóinál. Ennek következtében a tiszthelyettesek fizetése 30-44 százalékkal emelkedik, a tiszteknél 18-25 százalékos emelkedés lesz. Ez azt jelenti, hogy pályakezdő tiszthelyettes az eddigi 267 ezer forint helyett 384 ezer forintot fog kapni szeptembertől, egy pályakezdő tiszt pedig 393 ezer forint helyett 510 ezer forintos emelést kap. Arról is döntött a kormány, hogy ez az első lépés, és lesz egy második lépcsője a béremeléseknek.

Ez azt jelenti, hogy 51 milliárd forintos béremelést hajtunk végre a rendvédelmi szervek dolgozóinál. Tesszük ezt azért, mert a biztonság mint érték felértékelődik. Abban az időszakban, ami a háborúk időszaka, az elhibázott szankciós politikák következményeként létrejövő energiaválság időszaka, a biztonságra sokkal nagyobb figyelmet kell fordítani, ezért az 51 milliárd forintos többletforrás, ezért a fizetésemelés a rendvédelmi szervek dolgozóinál. Tisztelet és megbecsülés illet minden rendőrt, aki az elmúlt években a déli határnál védte a magyar emberek biztonságát, hogy az a lövöldözés, ami Szabadkán volt embercsempész bandák között, ami nemcsak sérülteket, de halottat is eredményezett, nem Magyarországon történt, hanem a magyar határtól délre történt.

Abban bízunk, hogy ősztől már a határvadászok fogják védeni a magyar déli határt a rendőrség egy speciális, kiképzett egységeként, a rendőrök pedig, akik eddig védték a határt, visszatérhetnek a saját megyéjükbe, a saját településeikre, és ott védhetik az emberek mindennapi biztonságát. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypárti sorokban.)

(14.40)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage