SAS ZOLTÁN (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársak! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszterhelyettes Úr! Több mint 600 önkéntes tűzoltó-egyesület érdekében szólalok fel. Ezek a szervezetek és a tagjai azok, akik a polgárokkal találkozhatnak, nemcsak akkor, ha a házuk lángokban áll, de közlekedési balesetek során, viharkárok következményének elhárításánál, özönvízszerű esőzések okozta károk felszámolásánál is. Nemrég a XIII. kerület Tatai utcai raktárépület oltásánál a hivatásos tűzoltók mellett a rózsadombi, a fóti és a zuglói önkéntesek is segítettek a katasztrófa elhárításánál. E hónap elején pedig a mezőcsáti önkéntesek működtek közre a hatalmas kiterjedésű bükki erdőtűz megfékezésében.

A katasztrófavédelem rendszerében betöltött szerepüket senki nem kérdőjelezi meg, mégis a több mint 30 ezer fő önkéntest számláló egyesületek a működőképességük határához érkeztek. Feladatuk finanszírozására az egy százalékon kívül önkormányzati támogatásra, valamint a Magyar Tűzoltó Szövetség által meghirdetett pályázatokra támaszkodhatnak. Idén a szövetség 600 millió forintot oszt ki. A bevételeik azonban a jelenlegi helyzetben már nem fedezik a kiadásaikat.

Szeretném világossá tenni képviselőtársaim számára, hogy egy önállóan beavatkozni képes egységnek napjainkban csupán üzemanyagra mennyit kell költenie. Egy tűzoltófecskendő 120 literes tankjának feltöltése közel 100 ezer forint, miközben a fogyasztása 40 liter. A hozzá tartozó vízszállító gépjármű pedig minimum 120 ezer forintból tankolható meg. Egyetlen vonulás üzemanyagköltsége elérheti a 200 ezer forintot, miközben egy-egy egyesület évente akár százszor is kivonulhat katasztrófák elhárítására, illetve csak vonulnának, mert ha így folytatódik, akkor nem lesz rá pénzük.

A problémára a Magyar Tűzoltó Szövetség vezetői is felhívták a figyelmet hónapokkal ezelőtt, de érdemi intézkedés mind ez idáig nem történt. Az országot sújtó szárazság miatt megnőtt a nagy kiterjedésű tüzek előfordulásának veszélye, ezért kiemelt jelentőségű feladat ezen egyesületek működésének fenntartása.

Kérdezem tisztelettel miniszterhelyettes urat, hogy miként kívánják megoldani ezt a problémát, annak érdekében, hogy az önkéntes tűzoltók elláthassák feladatukat mindannyiunk védelmére, tekintettel arra, hogy az egyesületek megszűnése rendszerszintű problémákat okozhat. Köszönöm szépen. Várom megtisztelő válaszát. (Taps a Jobbik soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage