RÉTVÁRI BENCE belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Valóban, nagyon nagy értéket képviselnek az önkéntes tűzoltó-egyesületek. Van ennek olyan része is, ami valóban tűzoltási, műszaki mentési feladatokban nyilvánul meg, katasztrófahelyzetek esetében közreműködnek, és segítenek a bajbajutottaknak. Fontos a helyi lakosság tájékoztatása, és igen fontos a hagyományőrzés is, a közösség erősítése, amit végeznek. Ennek Magyarországon is nagyon nagy hagyománya van, de más országokban is; magam is egyszer, amikor biciklivel jártunk végig Burgenlandon, láttam településről településre, hogy a helyi tűzoltó-egyesületek mennyiféle társadalmi programot is szerveznek, és ez Magyarországon sincsen másként. Úgy látszik, ez még egy régi közös hagyományunk itt a Kárpát-medencében vagy az egykori Osztrák-Magyar Monarchiában, de lehet, hogy máshol is.

(Az elnöki széket dr. Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)

600 ilyen önkéntes tűzoltó-egyesület működik Magyarországon, ez a szám, ez a több mint 600-as szám elég nagy növekedés. Hiszen ön is tudta, hogy amikor elkezdtük a kormányzásunkat, körülbelül 283, azaz nem körülbelül, pontosan 283 önkéntes tűzoltó-egyesület volt, most pedig 689. Tehát jobban megéri ilyen egyesületekbe szerveződni, közösen végezni ezt a munkát, sőt közülük 63 kiemelt státuszban is van, hiszen önálló beavatkozói státuszt is elnyertek, így ők végre tudnak hajtani önállóan gyors és szakszerű beavatkozást, tűzmegelőzési, tűzoltási vagy műszaki mentési feladatokat egyaránt.

Utánpótlás-nevelésben is fontos feladatuk van, közösség-összetartásban, hagyományok ápolásában. Én úgy érzem, hogy az elmúlt évtizedben egyfajta szövetség alakult ki az önkéntes tűzoltó-egyesületek, az emberek és a kormány között, hiszen ők egy nagyon fontos társadalmi értéket képviselnek, ezért többszörösére emeltük a számukra biztosított forrásokat is. A kormányzásunk elején 120 millió forint volt az önkéntes tűzoltó-egyesületek támogatására, ez most már, tisztelt képviselő úr, 700 millió forint, ebből 600 millió forintos tétel van a tűzoltó-egyesületek tevékenységére, 100 millió forint pedig a mentőszervezetek fejlesztésére.

Ahogy mondtam, 689 szervezet, amelyik a pályázatokat be tudja nyújtani, így tud forrást lehívni, 63-an pedig önállóan, egyedi döntésben kapnak támogatást a katasztrófavédelemtől, a BM-től. Természetbeni támogatást is kérhetnek, rádiók, tűzoltótechnikai és védőeszközöket egyaránt, ezekre is benyújthatnak igényt. Az idei évben is beérkeztek a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságához ezek a pályázatok.

De nem ez az egyetlen támogatási forma, hiszen a „Magyar falu” programban is számtalan helyi, akár tűzoltó-egyesület is kaphatott különböző eszközöket, gépjárműveket, és ezzel éltek is, én is ismerem őket, a saját körzetemben, és láttam is, amikor ilyeneket, hála istennek, be tudtak szerezni. Valamint természetben nyújtott támogatás az is, hogy térítésmentesen vehetnek részt akár 40 órás tűzoltó-alaptanfolyamon, 40 vagy 140 órás tűzoltásvezetői valamint kisgépkezelői tanfolyamokon is, és ezt sokan veszik igénybe. Ha az elmúlt éveket megnézem, 2020-21-22-t, tehát két és fél év alatt, mondjuk, az alaptanfolyamot 1594-en végezték el, a kisgépkezelői tanfolyamot 1091-en, de a tűzoltásvezetői tanfolyamon is így részt vettek közülük 218-an. Ez is mutatja, hogy amit ön is mondott, mi is ezt az értéket osztjuk, hogy nagyon fontos értéket képviselnek az önkéntes tűzoltó-egyesületek. Nemcsak rendkívüli veszélyhelyzetben, hanem két veszélyhelyzet között is, amikor egyrészről a közösségi életet szervezik, a hagyományokat őrzik, utánpótlásról gondoskodnak, a helyi közösségekhez fontos hozzájárulásuk van. Ezért is növeltük többszörösére, négy-ötszörösére a támogatásukat az elmúlt években, és bízunk benne, hogy ez egy biztosabb anyagi alapot jelent minden önkéntes tűzoltó-egyesületnek. Ha ön is kiszámolja azért, hogy mégiscsak 700 millió forint jóval több, mint a 120, akkor ön is láthatja, hogy ezzel arányosan, a megbecsülésükkel arányosan igyekeztünk többszörösére növelni az ő támogatásukat is, és a jövőben is ez a tervünk, hogy ezt természetesen folytatni fogjuk. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage