SEBŐK ÉVA (Momentum): Köszönöm szépen. Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársak! Mielőtt ismertetném az interpelláció szövegét, szeretném önöket tájékoztatni arról, hogy ebben a témában a múlt hét hétfőn már felszólaltam. Ha ez esetleg így nem derengene senkinek, az nem véletlenül van, ugyanis múlt hét hétfőn sikerült egy teljesen üres patkónak beszélnem, a kormánypártok sem érezték szükségét annak, hogy legalább egy ügyeletes bent maradjon a napirend utáni felszólalásokra. Remélem, azért van olyan az önök sorai között, aki emiatt szégyent érez.

A felszólalásom apropója, hogy a jegybanki alapkamat ismételten nőtt. Én 2018-ban a Momentum családpolitikusaként az egyik politikustársamnak segítettem egy vitára való felkészülésben, és akkor azt jósoltam a jövőre nézve, hogy pár év kérdése, és a CSOK-károsultak országa leszünk. Nagyon úgy néz ki, hogy ez az idő hamarosan bekövetkezik.

Jelenleg 9,75 százalék a jegybanki alapkamat, bár ma még nem néztem, nem tudom, hogy nőtt-e. Amikor a CSOK-ot bevezették, ez 1,9-2,6, sőt a CSOK létezése alatt egyszer már volt 0,9 százalék is. A büntetőkamat a CSOK-on a jegybanki alapkamat ötszöröse, ami azt jelenti, hogy ha valaki annak idején három vállalt gyerekre ígéretet tett, tehát még nem meglévő gyermek után vette fel a támogatást, akkor ez jelentheti azt is, hogy akár 40 milliót kell a kapott 10 millió után visszafizetnie. Ez különösen abban az esetben kritikus, ha családon belüli erőszak merül fel a családban, a 40 millió okot ad az áldozatnak arra, hogy ne tudjon kilépni a bántalmazó helyzetből.

Nyilván nem csak őket érinti, hiszen számtalan ok miatt szakadhat meg egy társas együttlét. Egy házasság felbomlásának sokféle oka lehet, elhidegülés, megcsalás, ezekben az esetekben nyilván szintén fontos lenne, hogy ne 40 millió lógjon a házasfelek feje felett, de egy erőszak esetében életmentés kérdése, hogy ez ne így nézzen ki.

Nagyon szeretném, ha végre foglalkoznánk ezzel a kérdéssel, és a kormány fontosnak tartaná, hogy megfékezze a CSOK büntetőkamatait. Kérdezem, tervezneke ebben lépni valamit. Köszönöm szépen. (Taps a Momentum soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage