LÁZÁR JÁNOS építési és beruházási miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőház! Tisztelt Képviselő Asszony! Szeretném megköszönni az immár sokadik kérdést a Balaton-part ügyében.

Azt gondolom, legutóbb is egyetértettünk minden képviselőtársammal abban, hogy a Balaton a legfontosabb nemzeti, természeti értékeink egyike, sőt nyugodtan mondhatom, hogy Európa egyik legfontosabb természeti értéke, ahol a partvédelem érdekében legalább annyi tennivalónk van, mint a vízvédelem érdekében. Hiszen a Balaton vízminősége és a part együttesen alkot egy olyan ökológiai egységet, amelynek a megőrzése a kormány elkötelezett célja, és ehhez minden képviselőtársam tiszta lelkiismerettel tud csatlakozni. Ennek érdekében tettünk lépéseket az elmúlt 32 évben politikai pártállástól függetlenül, és ezt tervezzük a jövőben is.

Ugyanakkor szembesülnünk kell azzal, hogy a természet megóvásának szempontja egybeesik azzal, hogy minden magyar választópolgártársunk úgy érzi, hogy övé is a Balaton. Szerencsére egyre többen mennek a Balatonhoz nyaralni, és az ottaniak nem legnagyobb örömére folyamatosan nő azoknak a száma, akik állandó jelleggel vagy átmenetileg a Balaton-parton tartózkodnak bérelt vagy saját tulajdonú ingatlanban.

Tulajdonképpen Budapest után a második legnagyobb agglomeráció alakult ki, amelyet a fejlődést illetően nem követett le sem az infrastruktúra, sem a településszabályozás, sem a területszabályozás, sem azok a társadalmi és közösségi létesítmények, lakások és magánlétesítmények, amelyek ennyi embert kiszolgálnának, mint amennyi tavasztól őszig vagy ősztől tavaszig a Balatonhoz vándorol. Ezért azt gondolom, hogy az önök által megfogalmazott óvatosság és a parlamentben való megbeszélése ennek az ügynek kifejezetten indokolt.

Szeretném azonban felhívni a figyelmét arra, hogy a parlamenti képviselőtársaim közül senki sem lépheti át azt a határt, amit a helyi közösség kijelöl. A helyi közösség 2019. június 6-án tartott egy települési képviselő-testületi ülést, ahol úgy döntöttek Balatonvilágos polgárainak képviseletében, hogy ez a településrész, Balatonvilágosnak ez a része, ez az ingatlan, amelyet ön szóba hozott, beépíthető.

Mi a demokrácia játékszabályai szerint nem vagyunk olyan helyzetben és olyan állapotban, hogy parlamentként a helyi képviselő-testület ilyen irányú elköteleződését felülbírálhassuk, szerencsére, és a jövőben nem gyengíteni, hanem erősíteni szeretném ezt a szempontot. Tehát én azok közé tartozom a kormányzatban és a kormánypártban, akik azt mondják, hogy a Balaton partjára csak azt és csak olyat lehet építeni, amit a helyi közösség megenged és lehetővé tesz. Ha a helyi közösség képviselő-testülete, amely a helyi demokrácia letéteményese, úgy dönt, hogy ez az ingatlan beépíthető, ezt a magyar Országgyűlésnek vagy a kormánynak nincsen joga kétségbe vonni.

A második kérdés, ami szerintem fontos tisztázandó ügy, hogy itt építési engedélyezési eljárás el sem kezdődött, képviselő asszony. Tehát annak a veszélye, hogy ez a terület beépüljön, jelen pillanatban fenn sem áll, tekintettel arra, hogy senki, semmilyen szervezet, tulajdonos, beruházó vagy építtető semmilyen építési engedélyt nem nyújtott be.

Legutóbb Szabó Rebeka képviselőtársunk kérdezett, akinek a megnyugtatására elmondtam, hogy Witzmann Mihály képviselőtársunk nagyon sokat dolgozik azért, hogy létrehozzon egy kompromisszumot a beruházó, a képviselő-testület és a helyi lakosság, különösképpen a partot használni akaró választópolgárok között. Az Országos Tervtanács, amelyet mégiscsak én felügyelek, pedig gondoskodni fog arról, hogy bármit mond is a helyi építési szabályzat, bármit jelent is a kiemelési rendelet, a túlépítés veszélye, az ízléstelen építkezés veszélye vagy a környezetromboló építkezés veszélye ne fenyegessen bennünket vagy az ott élőket.

Tehát, először is, Balatonvilágos önkormányzatával szembemenni nem tudunk; olyat építhetünk csak, amely a Balatonhoz méltó, megszolgálja az ottaniak bizalmát; harmadrészről pedig arra kell rávennünk és kényszerítenünk a beruházót, hogy a helyiekkel kompromisszumot kössön, a helyi önkormányzattal és a helyi érdekképviselettel.

Ebben én szívesen működöm közre, mint ahogy abban is, hogy szeptemberben és az év utolsó negyedévében az Országgyűlés elé terjesztem az állami beruházások rendjéről, így a kiemelések rendjéről szóló jogszabálycsomagot, valamint a teljes építésügyi, így a Balatonnal kapcsolatos építésügyi szabályok felülvizsgálatát is.

Nagyon remélem, hogy bepótolja a látogatását Mezőhegyesen, amit elmulasztott, pedig hívtam önt, és alkalmat biztosít arra, hogy személyesen is meggyőzzem szándékaim nemességéről. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage