DR. ARADSZKI ANDRÁS (KDNP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Aggódva nézzük a szomszédban dúló háborút. Aggodalmunk nem csökken akkor sem, ha megvizsgáljuk, hogy mi történik Európa nyugati felén. Most elsősorban arra gondolok, hogy az Európai Unió és szövetségesei által követett szankciók miként ártanak a szankciót kivető államoknak, így köztük az európai egységet szem előtt tartó Magyarországnak, Magyarországnak és az itt élő családoknak.

Aggasztó hírek érkeznek Nyugat-Európa felől; nevezetesen, hogy Európa vezető és leggazdagabb országaiból, Németországból az a hír érkezett, hogy alacsonyabbra veszik a középületek fűtését, sőt egyes hírek szerint Németország legnagyobb privát lakásüzemeltető vállalata 23 óra és 6 óra között 17 Celsius-fokra csökkenti bérlői fűtésének hőmérsékletét. Egy lakásszövetkezet ennél máris drasztikusabb intézkedést vezetett be azzal, hogy a meleg vizet 4-6, 11-13 és 17-21 óra között tudja csak biztosítani a lakáshasználóknak. A német városok szövetségének ügyvezetője tett egy javaslatot, amely szerint a közlekedési lámpák éjjeli kikapcsolása, a meleg víz elzárása a múzeumokban és a sportközpontokban, a légkondicionáló hűtésfokának maximalizálása, valamint a történelmi épületek megvilágítása is megtörténhet (sic!).

Vannak városok, ahol a vezetés már a saját kezébe vette az irányítást, és sajátos módon spórolnak. Lahn-Dill járásban például szeptember közepétől leállítják a meleg vizet 86 iskolában, Kölnben 23 óra után csak 70 százalékos köztéri világítás lesz, Düsseldorfban pedig ideiglenesen bezárják a Münster-Therme spa-wellness komplexumot.

Az egyik legnagyobb európai regionális gázszolgáltató, a berlini vezetője szerint például a következők lehetségesek: Egy idős vagy beteg embernek 2 fokkal többre lehet szüksége otthonában, mint annak, aki fiatal és fitt, 2 pulóverrel, egy kis lépcsőzéssel átvészeli a telet. De logikus, hogy mindannyiunknak csökkenteni kell a hőmérsékletet, és nézzük meg, hol van a fájdalomküszöbünk. A legjobb, ha lerövidítjük a kézmosást.

Tisztelt Államtitkár Úr! A német ingatlanfejlesztő társaságok szövetségének számítása szerint az energiaárak növekedése jelentős többletköltséget fog okozni Németországban; másfél millióra is tehetik azt az éves többletköltséget. Nem nehéz nem észrevenni, hogy ezek az intézkedések mind a családok mindennapi életét lehetetlenítik el. Kérdezem ezért államtitkár urat, Magyarországon kelle hasonló intézkedésekre számítani a következő télen.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage