TÁLLAI ANDRÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Először is egy politikai szembesítést szeretnék önnel megtenni, hiszen ön is tudja, hogy a kata 2012 óta létezik, több mint tízéves története van a magyar adórendszerben, és amikor ezt a nagyon egyszerű adózási formát létrehoztuk, akkor ezt az önök pártja nem támogatta. Azt mondták, hogy ez nem való ebbe a magyar adórendszerbe, és nem segít a vállalkozásoknak. Tehát ha önökön múlt volna, akkor most ez a rendszer, ez az úgynevezett katarendszer nem is létezne, és nem tudtak volna az elmúlt tíz évben ilyen kedvezően adózni az érintettek.

A katának az volt a célja, hogy azok a vállalkozók, vállalkozások, akik közvetlenül a lakosság felé szolgáltatnak vagy terméket értékesítenek, ők kedvező adózási lehetőséghez jussanak. A kata  kezdetétől fogva  a főállású vállalkozónak 50 ezer forint/hó közteher befizetését jelentette. Amikor ez elindult, akkor a minimálbér összege nem érte el a 100 ezer forintot. Most, tíz év után ugyanúgy 50 ezer forint a kata összege, a minimálbér összege pedig 200 ezer forint. Nyilvánvaló, hogy ez a csökkentett közteherviselés nagyon kedvező volt azok számára is, akik nem az eredeti cél szerinti tevékenységet végezték, hanem például számláznak cégeknek.

Egyébként a 450 ezer katásból mintegy 300 ezer katás számláz most, jelenleg valamilyen cégnek. Tehát 100 ezer körüli azon vállalkozások száma, aki megfelel az eredeti célnak, aki most is választhatja majd a katát, és választhatja a nagyon egyszerű adózási formát, hiszen csak bevételi nyilvántartást kell vezetni, és 50 ezer forint összközterhet kell majd befizetni az állami költségvetésnek szeptember 1-je után is.

És hogy mi van azokkal, akik nem tudnak így adózni? Van lehetőség számukra. Különösen megoldott azoknak a helyzete, akik ezt kiegészítő tevékenységben végezték, azaz havi 25 ezer forintot fizettek. Ők megtalálják azt a módot, például az átalányadózásban, hogy lényegében közteher nélkül, minimális adózással, hiszen az átalányadózásban költséghányadok vannak, 40 százalék, 80 százalék vagy 90 százalék, és csak a fennmaradó bevétel után kell adózni. De ugyanaz a helyzet azon vállalkozásoknál is, akik nem mellékállásban végzik, vagy éppen nyugdíjasok, ők is választhatják az átalányadózást, hiszen itt valóban meg kell fizetni a minimálbér után a közterhet, ami arányaiban egyébként most is annyi, mert 93 ezer forintot kell havonta fizetni a 200 ezer forint minimálbérhez viszonyítottan, arányaiban pontosan annyi, mint mikor elindult ez a katás adózási rendszer.

Én azt gondolom, hogy nem hisztériát kell kelteni, hanem gondolkodni, megismerni az adótörvények adta lehetőségeket, és mindenkinek a következő két hónapban kiválasztani azt, hogy melyik számára a legkedvezőbb. Mindenki meg fogja találni a számára megfelelő megoldást, és tovább tudja folytatni a vállalkozását. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti oldalon.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage