SZABÓ REBEKA (Párbeszéd): Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Politikai Igazgató Úr! Az a helyzet, hogy önöknek kétharmados többségük van itt a parlamentben, de tudják, van egy másik kétharmad az országban, amely nem egyenlő az önök túlhatalmával, és a valódi kétharmadot most az országban azok az emberek adják, akik a kata miatt éppen elveszítik a megélhetésüket, akik hatalmas rezsit fognak fizetni, és akik nem tudnak elmenni nyaralni sem. A Publicus Intézet felméréséből kiderül, hogy a nyaralni indulók negyedének az árak emelkedése, valamint a forintárfolyam zuhanása miatt kellett módosítani a nyári terveit, és a megkérdezettek 60 százaléka döntött úgy, hogy idén egyáltalán nem megy nyaralni. Pedig én azt gondolom, hogy egy-két hét nyaralásnak ma Magyarországon, akár a Balatonnál, nem kéne luxuskategóriába tartoznia.

De az önök csapnivaló gazdaságpolitikája miatt elszabadult az infláció, a rezsihazugságuk fenyegeti az embereket, ráadásul a megfizethető nyaralást biztosító kempingeket, szabadstrandokat bezárták, és a helyükre luxusapartmanházakat és drága szállodákat építenek. Ezt teszik és ezt tervezik Balatonaligán, ezt teszik Keszthelyen, Balatonszemesen és Tihanyban is. Miközben kivágják a Balaton-parti fákat, kipusztítják a nádasokat és tönkreteszik a tó ökoszisztémáját, már nemcsak a kétkezi dolgozók, hanem a középosztály is kiszorul a tópartról, hiszen a Balatonnál az árak már magasabbak, mint a horvát tengerparton.

Ráadásul ez a Publicus-felmérés még július elején készült, amikor még nem is került nyilvánosságra a brutális orbáni megszorító csomag minden részlete, amikor még nem derült fény a rezsihazugságukra, és akkor még azt sem tudtuk, hogy megemelik csaknem 400 ezer ember adóját, és hogy 45 napos határidővel eltörlik a katát.

Kérdezem tehát tisztelettel, hogy miért az emberekkel fizettetik meg a rossz kormányzásuk árát, és miért taszítják most már a magyar középosztályt is egy súlyos megélhetési válságba. Tisztelettel várom válaszát. (Taps a Párbeszéd soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage