DR. ORBÁN BALÁZS, a miniszterelnök politikai igazgatója: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Asszony! Engedje meg, hogy továbbra is felhívjam a figyelmet arra, hogy egy egész Európát sújtó energiaválsággal és háborús inflációval van dolgunk. E tekintetben a kormány természetesen minden diplomáciai csatornán dolgozik azon, hogy tudjuk abba az irányba fordítani az eseményeket, amely inkább a háború befejezése, nem pedig elhúzódása irányába hat, illetőleg a szankciós politikában is irányváltásra próbáljuk kényszeríteni Brüsszelt.

Ha béke van, akkor megáll az infláció, ha béke van, akkor van energia. Az a helyzet, hogy természetesen nem várunk támogatást az ellenzék oldaláról, de az, hogy önök hónapok óta folyamatosan ekézik a kormány ez irányú törekvéseit, sőt politikai értelemben is mind a kampányban, mind azt követően ez ellen foglalnak állást, alapvetően ellentétes Magyarország és a magyar emberek érdekeivel. Tehát először azt javaslom, hogy az önök portáján sepregessenek, ott lenne szükség egy irányváltásra, és ha ez megtörténik, akkor a magyar politikai osztály össze tudna fogni és közösen tudna fellépni például Brüsszelben az irányváltás kikényszerítése érdekében.

Ha jól hallgatom az ön felszólalását, akkor önöknek két javaslatuk van. Egyrészt a „munka helyett segély” politikájának a folytatása; ezt mi az elmúlt 12 évben sem támogattuk, és ezután sem fogjuk támogatni. Mi a teljes foglalkoztatásban hiszünk, és abban, hogy az embereknek legyen munkájuk és megfelelő bérük, és azzal tudják eltartani saját magukat és a családjukat. Illetőleg önök továbbra is kitartanak  ha jól látom a nyilatkozataikat  az észszerűtlen energetikai javaslataik mellett.

Ha elfogadjuk azt, amit önök az elmúlt 12 évben javasoltak, hogy zárjuk be Paksot, illetve hogy a Paks II.-beruházást állítsuk le, akkor tudja, hogy hol tartanánk? Sokkal rosszabb lenne a helyzet. És tudja, hogy akkor kik fizetnék meg annak a rossz döntésnek az árát? A magyar emberek és a magyar vállalkozások. Először ebben kéne helyre tenni a dolgokat azon az oldalon, és akkor tudnánk szövetkezni. Köszönöm szépen, hogy meghallgatott. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage