UNGÁR PÉTER (LMP): Köszönöm a szót. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Orbán Balázs! A helyzet az, hogy vannak olyan dolgok, amik számok meg tények, meg így léteznek a világban. Például az, hogy a 2021. évben a Mercedes 41,55 millió eurónyi profitot termelt Magyarországon, ennek 6 százalékát adózta le, a többi visszament Németországba. Ez egy tény. Ezek után önök azt mondták a magyar kisvállalkozásokra, hogy legális adócsalást követnek el a katával.

Az lenne a tiszteletteljes kérdésem, hogy nem azok a multik követneke el legális adócsalást, akik nem vesznek részt a magyar közteherviselésben. Társasági adóból a költségvetésbe a tavalyi évben 500 milliárd forint folyt be összesen, a MOL-nak a profitja a tavalyi év utolsó három hónapjában 300 milliárd volt. Ha ön ezt bármilyen szinten fairnek vagy egyenlőnek tartja, akkor itt nagyon nagy problémák vannak véleményem szerint.

Van egy válság, önök ezt eufemisztikusan úgy szokták mondani, hogy az ukrán-orosz háború miatt lett, valójában Vlagyimir Putyin katonai agressziója miatt lett ez a válság, és ez a válság egy értékválasztást vet fel a magyar kormány irányában: a kisvállalkozások hátán egyensúlyozzák ki a magyar költségvetést vagy a német multik hátán? Önök egyértelműen azt a döntést hozták, hogy a magyar kisvállalkozásoknak a hátán fogják megtenni, és azt a döntést hozták, hogy olyan nem tud előfordulni, hogy a Mercedesnek, a német vegyiiparnak vagy bármilyen német nagytőkésnek bármilyen érdeksérelmet okozzanak.

Az a kérdésem, és kérem, ahelyett, hogy elmondja nyolcadjára azt, amit itt volt lehetőségünk meghallani, arra válaszoljon, hogy lesze olyan kormányzati intézkedés, ami miatt a Mercedes részt fog venni a magyar közteherviselésben. Köszönöm szépen. (Szórványos taps az LMP soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage