DR. ORBÁN BALÁZS, a miniszterelnök politikai igazgatója: Köszönöm szépen. Tisztelt Képviselő Úr! Azt kell mondanom, hogy nem értek egyet önnel, mert azt látom, hogy azoknak a kormányzati döntéseknek a nagy része, amelyeket itt meghoztunk az elmúlt időszakban, és amelyek az elmúlt tizenkét évre vonatkoznak, pont a kiskeresetűek és pont a legrosszabb helyzetben lévők védelmét szolgálja.

Egyébként a rezsiköltségek és az élelmiszerköltségek a legalacsonyabb jövedelmi decilisbe tartozók számára jelentik a legnagyobb nehézséget. Éppen ezért például a családtámogatási rendszer a nagycsaládosokon keresztül, az árstopok politikája és a rezsicsökkentés pont ezeknek a társadalmi csoportoknak, amelyek a leginkább kiszolgáltatottak, jelentik a legnagyobb segítséget. A jövőben is a legnagyobb segítséget fogják jelenteni, mert a családtámogatási rendszert is fenntartjuk, az árstopok politikáját is meghosszabbítottuk, és a rezsicsökkentés is megmarad az átlagfogyasztásig, ezért a legalacsonyabb benzinárak és energiaárak maradnak Európában. Tehát szerintem ez baloldali nézőpontból is egy védhető álláspont. Bár Nyugat-Európa több baloldali kormánya is elfogadná ezeket az intézkedéseket!

A másik dologgal, amit ön mond, nekem az a problémám, hogy az, amire ön javaslatot tesz, vagy nyilván nem erre tesz javaslatot, mert egy kicsit demagóg módon fogalmazza meg, de ami a javaslatából mint közpolitikai döntés következne, az a termelő vállalatok számára valójában brutális adóemelést jelentene, ami azonnal megjelenne a foglalkoztatottsági számokban. Tehát az a probléma, hogy ezen intézkedések hatására Magyarországon több tízezer, több százezer ember veszítené el a munkáját  szerintünk ez nem egy járható út.

Fontos az, hogy egyébként a befektetések számára, a hazai és a külföldi befektetések számára Magyarország továbbra is egy vonzó célpont legyen, és ennek lesz köszönhető az, hogy 5 százalékos gazdasági növekedés várható az idei évben is, amiből egyébként bizonyos bérnövekedéseket is tudunk finanszírozni (Az elnök megkocogtatja a csengőt.), amiből az állam működőképességét tudjuk finanszírozni, és amiből egyébként a rezsicsökkentés politikáját is meg lehet védeni. Enélkül az egész dolog, azzal, amit ön javasolna, az egész rendszer összeomlana. Szerintünk ebbe az irányba nem lehet elindulni. Köszönöm szépen, hogy meghallgatott. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage