SÜLI JÁNOS külgazdasági és külügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársam! Meg tudom erősíteni, hogy Paks II. megépül, azon dolgozunk. Az a forráselvonás, amely megjelent a napokban, amiatt van, hogy a költségvetés elfogadása tavaly történt, az adatszolgáltatás is tavaly történt, és az orosz fél annak ütemében tudja a számlákat benyújtani. 110 számlában fizetjük ki a teljes beruházás összegét, a 12,5 milliárdot, tehát így egy számlához jelentős összeg tartozik. Ahogy az időben haladunk előre, látható, hogy teljesüle az éves ütemezés. Így nem elvonás történt tulajdonképpen, hanem a költségvetés pontosítása, hogy erre az összegre ma nincs szükség.

Meg tudom erősíteni, hogy ezt a projektet 2009-ben indítottuk, akkor 95,4 százalékos támogatást kapott a parlamenttől, négypárti támogatás keretében kapta meg a bizalmat. Ez a bizalom az elmúlt időben részben megvolt, részben nem. Ez egy nemzetközi projektté vált, amerikai, francia, német beszállítók is részt vesznek a projektben, megerősítették, hogy a mai napig is számítanak a projekt befejezésére velünk együtt. Nemcsak a paksi projektben érdekeltek, hanem más kilencben is. Ebben a szankciós intézkedések nem érintenek bennünket. Töretlenül azokat az engedélykéréseket mind beadtuk, amelyek lehetővé tennék a második fázisba lépést. Ha megkapjuk rá a választ a hatóságtól, amely független hatóság, így nem tudom megmondani, hogy pont mikor kerül kiadásra az engedély, de abban a pillanatban, ahogy ezeket megkapjuk, egy új, a második fázisba, tehát magába az építkezés fázisába át tudunk lépni, így Paks térségében a fejlesztések változatlanul mennek.

Az elmúlt években is folytak ezek. Ön is láthatta, hisz ugyanazon területen autózunk, hogy az úthálózat, akár a Duna-híd kapcsán halad a terület előkészítése, úgyhogy meg tudom innen is erősíteni, mindenkivel tudom tudatni, megköszönve a kérdését, hogy haladunk tovább. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti oldalon.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage