NOVÁK ELŐD (Mi Hazánk): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Jogos a kormány részéről nemzeti identitásunk védelmének szándéka, ennek azonban része kéne legyen a magyar sport vé-delme is. Csapatsportjaink döntő többségében korlátozás nélkül alkalmazhatók külföldi, sőt EU-n kívül jövő sportolók.

Így fordulhatott elő, hogy a Fidesz alelnöke által irányított Fradi kezdőcsapatában most az első hazai BL-meccsén magyar mezőnyjátékos egy sem volt. Eközben, minapi hír, Románia bevezette a hazai kvótát a csapatsportokban. Magyarországon viszont, például az idei Szeged-Veszprém kézilabdadöntőn a pályára lépő 27 játékos közül mindössze hét volt csak magyar játékos, vagy a tavaly ősszel megrendezett Fradi-Újpest futballmeccs kezdőiben a 22-ből pusztán 3. Ráadásul nem is olyan jók a külföldiek, bár kevés esélyt kapnak a magyarok, a labdarúgó gólkirályt az elmúlt években mégis a csak hazai játékosokkal felálló Paks csapata kapta.

E jelenlegi, teljesen liberális szabályozatlansággal Magyarország azt is üzeni sajnos, hogy noha 120-130 évig kiemelkedő szinten működtettük a magyar sportot külföldiek mértéktelen alkalmazása nélkül, a 2020-as évekhez érve erre már nem vagyunk képesek. Ez természetesen nem igaz, viszont a nemzeti önbecsülésünket a földre küldi, és elsorvasztják ezzel a magyar utánpótlás-nevelést is, ahogy arra a Mi Hazánk Mozgalom sportkabinetének elnöke, Nagy Attila is felhívta már többször a figyelmet.

Úgy gondoljuk, hogy jogunk van olyan törvény megalkotására, amely garantálja a magyar sportolók szereplését a magyar adófizetői pénzből is megrendezett bajnokságokban, a befizetett adókból épített sportlétesítményekben.

(17.30)

A jelenlegi nem ilyen. Ne fordulhasson elő, hogy a klubokhoz bejövő taopénzek ilyen jelentős mértékben kivándorolhassanak külföldi sportolók zsebébe! Nincs arról szó, hogy külföldi ne szerepelhessen, de a pályán tartózkodó magyar állampolgárok számarányát sportágtól függően 50-70 százalékban határozná meg a magát nemzetinek és sportbarátnak beállító, nevező kormány. Tehát hogyan szolgáltathatja ki ennyire a külföldieknek a nemzeti büszkeségünk forrásának számító csapatsportjainkat? Várom válaszát.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage