VARGHA TAMÁS honvédelmi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A magyar sportolók kiemelkedően eredményesek nemzetközi összehasonlításban, és az elmúlt 12 évben azon dolgoztunk, hogy a lehető legnagyobb támogatást tudjuk megadni a nemzet sportolóinak, hiszen nagyszerű közösségi élmény a közös szurkolás egy sporteseményen, és követendő példát is tudunk adni gyermekeinknek.

A külföldi vagy nem külföldi sportoló, az egy kicsit nehezebb kérdés, azt gondolom, az ön által felvetettnél, hiszen hogyha visszagondolunk, és azt hiszem, hogy fehérváriként én különösen büszke vagyok arra a meccsre, amin a magyar válogatottban játszó Nego Szoboszlai győztes gólja előtt kiegyenlített az Izland elleni meccsen a pótselejtezőn; az a Nego, aki nem Magyarországon, hanem Párizsban született, de magyar színekben játszik.

Ha a kvótákról beszélünk, akkor szeretném megemlíteni, hogy az Európai Unió szerződései garantálják a tagállamok közötti szabad munkaerő-áramlást, amibe az élsport is beletartozik, és vannak igen pozitív példák is. Például az elmúlt négy évben kézilabdában az NB 1-ben az összes lehetséges, pályán töltött játékidő 75 százalékában magyar játékosok léptek pályára.

Általánosságban azt is elmondhatjuk, hogy a látványcsapatsport-támogatási rendszer keretein belül igényelhető források nem kerülhetnek külföldi sportolók zsebébe, ugyanis a hatályos jogszabályok szerint a hivatásos sportoló részére sporttevékenységével összefüggő munkaviszonyára nem ítélhető oda ez a támogatást. Szurkoljunk együtt közösen a magyar sportnak, amely, a magyar sport fejlődik. Hajrá magyarok! Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage