DR. KONCZ ZSÓFIA technológiai és ipari minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Mint ön is tudja, 2010-ben nagyon nehéz helyzetben vette át a kormányzat a víziközműrendszert, és ez azért volt, mert a vezeték-, illetve a műszaki felújítások a rendszerváltás óta nagyrészt elmaradtak, háttérbe szorultak.

Éppen ezért a víziközmű-ágazat számára most ezen fejlesztések megvalósítása az egyik legfontosabb feladat, és a hálózat korszerűsítése jelenti az egyik legfontosabb feladatot. Erről a kérdésről, ahogy ön is említette, egy héttel ezelőtt már beszéltünk az Országgyűlésben. Ahogy akkor is elmondtam, most is szeretném hangsúlyozni, hogy Magyarország Kormánya elkötelezett a jó minőségű ivóvíz-szolgáltatás fejlesztése és korszerűsítése mellett. A kormány fontos feladatának tekinti hazánk természeti környezetének és gazdag vízkészletének megőrzését a jövő nemzedékek számára.

Az ivóvízbázisok vízkészletének védelme kiemelt célunk, melyet jogszabályi előírások keretében is biztosítunk. Fontos kiemelni, hogy Magyarországnak van elegendő vize. A közműves ivóvíz-ellátottság elérhetősége  ahogy már ezt elmondtam a múltkor is  a településeket tekintve hazánkban 100 százalékos, 2020-ban pedig országos szinten már a lakosok 82,8 százaléka csatlakozott rá a szennyvízgyűjtő hálózaton keresztül.

Az elmúlt időszakban minisztériumunk az ágazat szereplőinek bevonásával elkészítette a nemzeti víziközmű-közszolgáltatási stratégiát. Ennek célja a rövid és hosszú távú megoldások nyújtása a teljes víziközműszektort érintően.

2020-ban megalakult a Nemzeti Vízművek Zrt., amely társasági szinten kezdeményező és koordináló szerepet tölt be a kutatás-fejlesztési és az innovatív műszaki-gazdasági projektekben, és arról is beszéltünk, hogy 2018-20 között a víziközművek rekonstrukciójára 4,5 milliárd forintot, a hatékonyságnövelő fejlesztésekre pedig 2019-ben 3,5 milliárd forintot fordítottunk. Ugye, itt a víziközmű-szolgáltatók (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), az önkormányzati tulajdonban lévő víziközmű-szolgáltatók is felmerültek. 2020-ban közel 4 milliárd forint állami támogatást nyújtottunk.

Ezzel azt szeretném mondani, hogy természetesen mi odafigyelünk a vízközmű-szolgáltatókra ezúttal is, és ennek az ismeretében kérem a képviselő urat (Az elnök ismét csenget.), hogy fogadja el a válaszomat. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage