OVÁDI PÉTER (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! 2016-ban döntés született arról, hogy Veszprém elindul az „Európa kulturális fővárosa” címért, majd 2017-ben egészen különlegesen, nem egyedüli városként, hanem a Bakony-Balaton régióval karöltve beadta a pályázatot a címért.

2018 februárjában Debrecen, Győr és Veszprém pályázata jutott a döntőbe, ahol a nemzetközi zsűri Veszprémet ajánlotta Európa kulturális fővárosának. A pályázatot komplex közös gondolkodás és munka előzte meg. Öt alappilléren nyugszik, melyek a közösségépítés, az önkéntesség, a hagyomány, az innováció és a fenntarthatóság.

A program megvalósítása azonban nem jöhetne létre Magyarország Kormányának támogatása nélkül, hiszen az Európai Unió a címet és nem pályázati lehetőségeket ad a nyertes városnak. A beruházások és a programfejlesztés állami és önkormányzati forrásból valósulnak meg.

A fentiekre tekintettel kérdezem a tisztelt államtitkár urat, milyen kormányzati támogatásban részesül a „Veszprém-Balaton Európa kulturális fővárosa” projekt 2022-23-ban. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage