DR. DÁVID FERENC (DK): Köszönöm a lehetőséget, elnök úr. Mielőtt államtitkár úr majd megadja a választ, szeretném jelezni, hogy tíz évvel ezelőtt a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége főtitkáraként támogattuk és támogattam a kata bevezetését.

Emlékeztetni szeretném arra, ami ebben a Házban a múlt hét elején történt: hétfőn önök országgyűlési határozatban mondták ki, hogy megvédik a multikat az európai multiadótól. Hiába akarja az összes EU-tag, rajtunk kívül 26 ország megadóztatni a multikat, önök vétóznak, és kiállnak a multik alacsony adója mellett. Ez volt hétfőn.

Kedden önök lényegében eltörölték a katás adózást, lehetetlen helyzetbe hozva 450 ezer magyar kisvállalkozót és kisadózót. Mondjuk ki, önök a nemzetközi nagytőke mellé szegődtek a magyar kisvállalkozókkal szemben. Pedig már ebbe a helyzetbe is az önök multibarát gazdaságpolitikája miatt kerültünk. Önök éveken át tudatosan gyengítették a forintot, a multik így euróban számolva egyre olcsóbban tudták dolgoztatni a magyarokat. Ezért nevezzük ezt az inflációt orbáni inflációnak, hiszen az orbáni gazdaságpolitika hozta létre.

Erre mit tesznek, amikor az orbáni infláció miatt bajban van a költségvetés? A kisvállalkozókra vetnek ki adóemelést, olajat öntenek a tűzre, ahelyett, hogy valorizálták volna az elmúlt tíz évben a katát.

Mi lesz 450 ezer érintettel? Mit okozhatnak ezzel például az egészségügyben vagy az oktatásban, ahol eddig még azért az alacsony bérek ellenére valahogy működött a rendszer, mert sok, oktatásban és egészségügyben dolgozó katásként egészítette ki alacsony bérét, amit közalkalmazottként kapott.

Tudja a kormány, hogy mi lesz szeptembertől azokkal, akik eddig iskola vagy nyugdíj mellett katásként egészítették ki a bérüket? Államtitkár úr, tudja a kormány, hogy milyen következményei lesznek a kata eltörlésének? Tudja a kormány, hogy milyen következményei lesznek annak, hogy a Fidesz a multik oldalára állt a magyar kisvállalkozókkal szemben? Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage