BARTOS MÓNIKA (Fidesz): Köszönöm a lehetőséget, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Asszony! Tisztelt Államtitkár Urak! Kedves Képviselőtársaim! Beköszöntött a nyári turistaszezon. Budapesten ismét nagyon sok vendéget üdvözölhetünk, és a koronavírus-járvány korábbi hullámainak elvonulását követően a külföldi vendégek is megérkeztek hozzánk. Igaz, ők szembesülnek azzal a káosszal, amit a szervezetlen felújítások és a városüzemeltetés hibái okoznak (Nacsa Lőrinc: Bizony!), de ezt leszámítva Budapest vonzó célpont.

A két múzeum, ami ezt szolgálja, a Liget-projekt keretében elkészült Magyar Zene Háza és az új Néprajzi Múzeum. Nekik is köszönhető ez a siker. A Zene Házát januári megnyitása óta töretlen érdeklődés övezi, a Liget fáival látványosan együtt élő épület vonzza a látogatókat és a nemzetközi díjakat is.

A Néprajzi Múzeum pedig két hónapja nyitotta meg kapuit, az intézmény rögtön három kiállítással indított, és még folyamatban van az óriási gyűjtemény minél teljesebb bemutatását lehetővé tevő tárlatok felépítése. Hely van rá bőven, hiszen kiállítási terei többszörösen meghaladják a régi Kossuth téri épületét.

Ez a két épület a legjelentősebb abban a komplex vízióban, amely most kezd megvalósulni, amelyet a Városliget megújítását célzó álmok felvázoltak, hiszen Európában is egyedülálló rekreációs és kulturális központ alakult ki a Városligetben, amelyre büszkék lehetünk.

Tisztelettel kérdezem ezzel kapcsolatban államtitkár asszonyt, hogy hány látogatója volt a két múzeumnak, vane esetleg arra felmérés, hogy milyen arányban vannak vidéki és külföldi látogatók, és milyen a múzeumi tárlatok szakmai megítélése, tehát hogyan emelik ezek a projektek a Városliget színvonalát és Budapest turisztikai vonzerejét. Köszönöm szépen előre is megtisztelő válaszát. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage