VITÁLYOS ESZTER kulturális és innovációs minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Képviselő Asszony! A „Liget Budapest” projekt nemcsak Magyarország elmúlt száz évének, de jelenleg az egész nyugati világnak a legnagyobb és legkomplexebb, rangos nemzetközi díjakkal is elismert, világszínvonalú kulturális városfejlesztése.

A projekt célja a budapesti 100 hektáros Városliget átfogó fejlesztése, amely egyaránt magába foglalja a park zöldfelületének és rekreációs funkcióinak, illetve a Liget évszázados intézményrendszerének megújítását és bővítését is. Új épületek kizárólag olyan helyszíneken épülnek, ahol korábban is épületek vagy parkolófelületek voltak, vagyis egyetlen négyzetméternyi zöldfelület-veszteséggel sem kell számolni a fejlesztések miatt.

A „Liget Budapest” projekt teljes körű megvalósításának a turizmusra gyakorolt hatásairól a KPMG mértékadó nemzetközi elemző cég készített egy tanulmányt, amely szerint a létrejövő új kulturális negyed teljes körű megvalósítását követően átlagosan napi közel ezer plusz külföldi látogatót tud majd Budapestre vonzani, és ezzel a Liget-projekt a ráfordított összegeket 15-20 év alatt vissza fogja hozni nemzetgazdasági szinten az általa vonzott többletturizmus révén. A Liget-projekt teljes körű megvalósulása esetén az ország új emblematikus kulturális intézményeként évtizedekre kiemelt vonzerőt fog biztosítani fővárosunk számára az európai nagyvárosok versenyében.

Ahogy említette, a Magyar Zene Háza januári nyitása óta Magyarország egyik leglátogatottabb kulturális intézményévé vált, már közel félmillióan jártak a „Liget Budapest” projekt részeként megvalósult intézményben, közülük mintegy százezer fő külföldi látogató volt.

(18.00)

A Néprajzi Múzeum is, elmondható, nagyon nagy érdeklődésre tart számot. A nyitás óta eltelt közel két hónap alatt elképesztő népszerűségnek örvend. Átlépte már a látogatottság a 100 ezer főt, melyből hozzávetőleg 20-25 ezer külföldi látogató volt. Úgy számolunk, hogy amikor megvalósul a teljes „Liget Budapest” projekt, akkor olyan óriási látványosságnak fogunk tudni helyet adni, amely nem volt még a magyar történelemben. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage