GY. NÉMETH ERZSÉBET, a Törvényalkotási Bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Jómagam voltam az egyik olyan hozzászóló, aki a kisebbségi javaslatot a Törvényalkotási Bizottságban megfogalmazta, de mellettem más ellenzéki képviselők is nagyon támadták, támadtuk ezt az összegző módosító javaslatot, amiről az imént Vejkey képviselő úr beszélt.

Én azt gondolom, hogy továbbra is ugyanazt a gyakorlatot folytatja a Fidesz, hogy az utolsó percben a TAB-on egy összegző módosító javaslatban új dolgokat is beemel ebbe a törvénymódosításba, ami az eredeti előterjesztésben, az eredeti törvényjavaslatban nem volt bent, vagy nem úgy volt bent.

Három dologról szeretnék gyorsan beszélni. Az egyik a Vörösmarty tér, illetve a Podmaniczky és a Széchenyi tér elvétele a Fővárosi Önkormányzattól. Ezt át kívánja adni az összegző módosító javaslat a baráti, mármint a Fidesz-baráti V. kerületi önkormányzatnak. Felmerült a kérdés, és ezt szeretném a tisztelt Házzal is megosztani, hogy vajon az vane a Vörösmarty tér átadása mögött, hogy szeretnék, hogy Tiborcz István, akinek a környéken több szállodaberuházása is van, egy kifejezetten baráti önkormányzattal tudja ezt az építkezést folytatni, és ennek legyen felelős. A másik, hogy felmerül bennem az a kérdés, hogy vajon a jó néhány éve, évtizede megrendezett karácsonyi vásárt ezentúl ki fogja a Vörösmarty téren megszervezni, hiszen ha az az V. kerületi önkormányzat vagyonkezelésében van, akkor nyilván az afölötti rendelkezési jog is az övé. Felmerül a gyanú, hogy ezt a nagyon régi karácsonyi vásárt is egy fideszes csókosnak kívánják  mármint a megrendezését  átjátszani.

Szintén felmerül ebben az összegző módosító javaslatban a Budapesti Agglomerációs Fejlesztési Tanács létrehozása. Egészen egyszerűen én azt gondolom, hogy nem normális helyzet az, hogy Budapest és agglomerációjáról egy kifejezetten kormányzati túlsúllyal rendelkező testület, amit egyébként a Pest megyei közgyűlés elnöke hív majd össze, fog dönteni több mint kétmillió Budapesten élőnek és itt dolgozónak az ügyeiről.

A harmadik tétel pedig, hogy egyes közlekedési tárgyú törvényeket is módosítani kíván ez a megalapozó törvényjavaslat, illetve az ahhoz benyújtott összegző módosító javaslat. A szándék az  az összegző módosító javaslatból kiderül , hogy régi mintára, az úgynevezett Budapesti BKK mintájára létrehozzák Vitézy Dávidnak az országos hatáskörű BKK-t, illetve közlekedésszervező céget. Én azt kérném államtitkár úrtól, illetve a fideszes képviselőktől, hogy ezt majd ne támogassák, hiszen nem más, mint maga Tarlós István volt az, aki döntött arról, hogy Vitézy Dávid a BKK-t annak idején nem megfelelően alakította ki, nem megfelelő módon vezette, hiszen ’14-ben útilapot kötött Vitézy Dávid talpára. Nagyon bízom abban, hogy ha valami budapesti szinten kiderült, hogy nem működik, akkor nem erőltetik ezt országos szintre.

Én azt hiszem, az is aggályos, amit ennek az összegző törvénymódosító javaslatnak a 46-58. pontja között terjesztettek be a TAB elé. Ez pedig arról szól, hogy ha egy helyi önkormányzat nem tudja ellátni a közösségi közlekedési feladatait, akkor önök egyértelműen azokat a vagyonelemeket, amelyek ezeknek az önkormányzati cégeknek a tulajdonában vannak, és csakis ezeket kívánják majd elvenni, államosítani, ha úgy tetszik. Én azt gondolom, hogy sokkal jobb megoldás lenne, és a bizottsági ülésen ennek hangot adtam, hogy ha ezeket az önkormányzatokat nem véreztetnék ki, hanem normálisan, tisztességesen támogatnák és finanszíroznák, mert ha ez így van, akkor azt gondolom, hogy egy-egy önkormányzat kifejezetten jó színvonalon tudja ellátni a közösségi közlekedést. És hadd kérjek annyit, mert pont nem értettem az elején, amit mondott, elnök úr, hogy hány percem van…

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage