DR. KONCZ ZSÓFIA technológiai és ipari minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Először is szeretném megköszönni az eddigi támogatásukat és a vitában történő részvételüket, egyben tájékoztatom önöket, hogy a törvényjavaslathoz egyéni képviselői módosítási szándék nem érkezett. A Törvényalkotási Bizottság a normavilágosságot szolgáló, a jogrendszer koherenciáját biztosító, valamint jogtechnikai pontosításokat tartalmazó módosító csomagot nyújtott be, amelyet a kormány és a bizottság is támogatott.

Ahogy már az expozémban is említettem, a törvényjavaslat célja a magyar energiaellátás stabilitásának megőrzése, az építőipar számára fontos hazai kitermelés fellendítése és a nyersanyagellátás biztosítása, a szerencsejáték területén pedig a játékosvédelmi szabályok megerősítése, valamint a dohánytermék-kiskereskedelem kapcsán gyermekeink védelme.

Keresztes képviselő úr a bányászatról szóló törvényt érintette részben, sok olyan kérdést vet fel, amely igazából nem része az összegző módosító javaslatnak. Ha megengedi, akkor én maradnék magának ennek a törvényjavaslatnak a keretein belül, amelynek a bányászatot érintő módosításai alapvetően a hazai kitermelés fellendítésére és a nyersanyagellátás biztosítására vonatkoznak, és ezzel kapcsolatban fogalmaztak meg módosításokat. Ha megengedi, csak ezzel kapcsolatban néhány gondolatot mondanék.

Zökkenőmentes átmenet zajlott a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat, illetve a kormányhivatalok szervezetéből az SZTFH integrációjába, ezzel párhuzamosan az ágazati jogszabályok kapcsán határidőre megtörtént a korábbi kormány-, illetve miniszteri rendeleteknek a kiváltása SZTFH-rendeletekkel, és egyidejűleg a jogalkalmazói tapasztalatok alapján szükségessé vált módosítások is megtörténtek ott, ahol ez lehetséges volt. Több új jogszabálytervezet is kidolgozásra került, illetve folyamatban van.

Mivel a képviselő úr által említett kérdések most nem részei ennek a csomagnak, így további információkat ezzel kapcsolatban nem adnék, mert ahogy említette már, ezt megtette más fórumon.

Amit viszont szeretnék kiemelni, és úgy gondolom, nagyon fontos részét képezi ennek a csomagnak, az az Elf Bar kérdése. A legutóbbi általános vitában egyébként erről sok szó esett, és azt gondolom, egy nagyon fontos előrelépés a kérdéssel kapcsolatban ez az elkészült törvényjavaslat.

Tájékoztatom önöket, hogy a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága számos intézkedéssel küzd a jelenség ellen. Az elmúlt hetekben ez egy fontos új hír, és azt gondolom, itt a parlamentben is ki kell emelni, hogy az elmúlt hetekben elindította az 1828-as ingyenesen hívható tájékoztató és bejelentő zöldszámot, ahol akár névtelenül is információt közölhet az, aki valahol illegális termékértékesítésről szerez tudomást. Ezenfelül a hatóság elnöke levélben fordult a nagyvárosok polgármestereihez, arra kérve őket, hogy a közterület-felügyeletek közreműködésével segítsék az Elf Bar visszaszorítását, illetve a nagy reklámcégekkel is felvette a kapcsolatot annak érde-kében, hogy tartózkodjanak a termék reklámozásától.

Emellett fontos azt is kiemelni, hogy a prevenció érdekében kiemelten fontosnak tartjuk a szülőknek és a gyermekeknek a tájékoztatását, ezért az Erzsébet-táborokban szintén felhívják a figyelmet az eszköz veszélyességére, ősztől pedig 3500 iskolában külön osztályfőnöki órán mutatják majd be annak káros hatásait. Úgy gondolom, hogy ez egy nagyon fontos része a törvényjavaslatnak.

Még egyszer köszönöm szépen az eddigi támogatást, és kérem önöket, hogy szavazatukkal pedig majd támogassák a törvényjavaslat elfogadását. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

(19.10)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage