RÉTVÁRI BENCE belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Engem is nagyon megtéveszt, amikor Répássy államtitkár urat szólítják, mintha én lennék. De örülök, hogy úgy látszik, konszenzus van itt a Házban, és vita sem bontakozott ki erről. Valóban, mindig kiemelt jelentőséggel bír, amikor az Országgyűlés fogyatékos személyeket érintő előterjesztést tárgyal, mert bármilyen fogyatékosságügyet csak akkor tudunk sikerre vinni, ha azokban konszenzus van, közös ügyként, közös akaratként tekintünk rá. Ebben az esetben is erről van szó, szeretnénk azt elérni ezzel a javaslattal is és sok más javaslattal is, hogy mindenki természetesebben kezelje a fogyatékosságot, hogy minden városban, községben fogadják el a fogyatékossággal élő embereket, hiszen ez egy egész társadalmat érintő ügy. Attól, hogy valaki fogyatékossággal él és segítségre szorul, értékteremtő dolgokra lehet képes, ezt az elmúlt években, azt hiszem, igencsak be tudtuk bizonyítani, ezért a fogyatékossággal élő emberekben lehetőséget kell látni és nem a hiányt. A fogyatékosságügy területén a siker titka a közös ügy, a közös akarat, ezért a jótékonykodás helyett, ahogy azt képviselő úr is mondta, inkább az önállóságra és az önértékelésre kell hogy építsünk.

A kormány is és úgy látom, az Országgyűlés is elkötelezett amellett, hogy előmozdítsa olyan termékek és szolgáltatások biztosítását, amelyekhez fogyatékosságtól függetlenül minden személy a lehető legteljesebb mértékben hozzáférhet. Célunk az, hogy a termékek és szolgáltatások uniós piacon belül történő szabad mozgását elősegítsük.

Az irányelv nemcsak a fogyatékossággal élő személyekre, hanem, ahogy képviselő úr is mondta, sok mindenki másra is vonatkozik, idősekre, várandós nőkre, és még a sor folytatható.

Ezzel a javaslattal azt fogjuk biztosítani, hogy a termékek, a fogyatékossággal élő személyek számára, a sajátos igényeknek megfelelő termékek sokkal könnyebben jussanak el különböző helyekre.

A kormányzat támogat minden olyan intézkedést, amely az akadálymentesítést szolgálja, amely közelebb hozza az embereket ahhoz, hogy teljes életet éljenek az élet minden területén.

A modern fogyatékosságügy a fogyatékossággal élő embert nem a többségi társadalom jótékonykodására szoruló személyként tekinti, hanem a társadalom egyenrangú és egyenértékű tagjaként jogok birtokosának, aki mindenekelőtt azonban számíthat a többségi társadalom folyamatos segítségére is, és életét a lehető legnagyobb, általa igényelt önállósággal élheti.

Én köszönöm szépen az Országgyűlés képviselőinek, frakcióinak, hogy emellé álltak, és ezt a javaslatot támogatják. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.  Szórványos taps az ellenzéki padsorokból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage