GY. NÉMETH ERZSÉBET, az Európai Ügyek Bizottsága kisebbségi véleményének ismertetője: Igen, köszönöm szépen, elnök úr. Ahogy a bizottsági ülésen is elmondtam, illetve most a bizottsági alelnök úr elmondta, a Demokratikus Koalíció képviselői ehhez a határozati javaslathoz egy módosító indítványt nyújtottak be, mégpedig azért, mert a mi véleményünk szerint az eredeti előterjesztés az Európai Unió jövőjével képviselendő magyar álláspontról nem fedi és nem fedheti le a Demokratikus Koalíció álláspontját.

Mi ugyanis úgy gondoljuk  az Európai Unió, az európai értékek alapján és talaján álló pártként , hogy az a határozati javaslat, amit a kormánypárti képviselők nevében Nacsa képviselő úr, Kövér házelnök úr és a többiek beadtak, egészen egyszerűen nem tükrözi és nem tükrözheti a magyar emberek véleményét. Ezt most egyébként, ha nem is teljesen egyértelműen, de a szavaiból kiderülő módon Tessely képviselő úr is elismerte. Én azt gondolom, hogy az nem egy jó gyakorlat, hogy ha nekünk nem tetsző módon fogalmaznak a magyar állampolgárok, vagy más a véleményük, mint a kormánypárti többségé, akkor egy kormánypárti határozati javaslatban a tisztelt Házzal ezt elfogadtatják.

A mi véleményünk szerint semmi szükség nincs arra, hogy a jelenlegi európai parlamenti választás módját megváltoztassa az Európai Unió. Szerintünk annál demokratikusabb az Európai Parlament, minél inkább az egyes tagállamok állampolgárai közvetlenül választhatják meg az Európai Parlament tagjait.

A második, ami igazából számunkra teljesen elfogadhatatlan, azok a meghatározások és azok a mondatok, amelyek egyáltalán nem tükrözik az Európai Unió szellemiségét, és módosító indítványunkban ezeknek a kivételét javasoltuk. Ha komolyan gondolják a kormánypártok azt, hogy a szubszidiaritás elve egy fontos elv, és én így gondolom, és a Demokratikus Koalíció képviselői így gondolják, hogy ez egy fontos elv, akkor az elmúlt 12 évben ennek az elvnek a mentén kellett volna ezt az országot vezetni, kellett volna kormányozni, és ennek az elvnek a gyakorlati megvalósulását például az önkormányzatok tekintetében meghagyni, és képessé és alkalmassá tenni az önkormányzatokat ennek az elvnek, mármint a szubszidiaritás elvének a betartására és megtartására. Ezért nyújtottuk be a módosító indítványt. Sajnálom, hogy ezt a bizottság nem vette tudomásul.

És még egy dolgot hadd idézzek a bizottsági ülésről! Répássy államtitkár úrnak volt egy nagyon figyelemreméltó mondata, amikor azt mondta ezen a vitán, hogy akik egyáltalán részt vettek ezen a bizonyos 800 alkalmon, amikor ezt a vitasorozatot, konferenciasorozatot megrendezték Magyarországon, szóval, azt gondolom, hogy ha nagyon kevesen vettek részt Répássy államtitkár úr véleménye szerint is, akkor ezért elsősorban a viták megrendezőjét és a magyar kormányt terheli a felelősség. Sajnálom, hogy nem támogatták a módosító indítványunkat. Köszönöm a figyelmüket.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage