DR. KERESZTES LÁSZLÓ LÓRÁNT (LMP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Az általános vitában kifejtettük részletesen a pártunk véleményét, ezt csak nagyon röviden egészíteném ki.

Amikor megkezdődött ennek az Unió jövőjéről szóló vitának, vitafolyamnak az előkészítése, akkor én még a Régiók Bizottságában dolgoztam, az Európai Unió Régiók Bizottságában mint önkormányzati képviselő, a 12 fős nemzeti delegációnak voltam a tagja. Három évig volt szerencsém ezt a munkát végezni, és én magam is megtapasztaltam, hogy bizony az Unió működése igen sok kihívással küzd, és jól láthatóan egyébként korunk legfontosabb kihívásaival igen nehezen tud megbirkózni az Unió.

Az is látható volt, hogy sajnos sok tekintetben átláthatatlan az Unió működése, antidemokratikus bizonyos folyamatok tekintetében. Ugyanakkor önök a határozati javaslatban és egyébként az elmúlt időszak vitáiban jellemzően ezeket a problémákat nem is hozták ide a vitákba. Gondolok itt például arra, hogy tudjuk azt, hogy a különböző globális multinacionális cégeknek hány ezer, elképesztően jól megfizetett lobbistája dolgozik ott Brüsszelben, a Bizottság környékén. (Nacsa Lőrinc: Soros György.) Tudjuk azt, hogy az ő működésük átláthatatlan. Tudjuk azt, hogy milyen módon tudják érvényesíteni, egyébként játszi könnyedséggel ezek a multi cégek az érdekeiket az uniós döntéshozatalban.

(19.30)

Én nem kaptam még rajta önöket, hogy ezzel kapcsolatban bármiféle kritikát megfogalmaztak volna, vagy egyébként élve az önök számára rendelkezésre álló lehetőségekkel olyan javaslatot tettek volna, ami ilyen módon átláthatóbbá tette volna az Unió működését. Hasonlóképpen azt tapasztaltam, nemcsak abban a három évben, amíg a Régiók Bizottságának tagja voltam, hanem közéleti tevékenységeket aktívan figyelő helyi politikusként korábbi parlamenti ciklusokban is, hogy önök mind a hazai politikában, mind pedig az európai szinten különösebb korlátok, és hogy úgy mondjam, olyan biztosítékok nélkül, amelyek fontosak a magyar nemzeti érdekek szempontjából, mindig támogatták a korlátlan szabadkereskedelmet. Tehát önök mindig vidáman, boldogan érveltek amellett, hogy bizony adjuk fel Magyarország önrendelkezésének újabb és újabb szeleteit, újabb és újabb részeit, hogy ezek a szabadkereskedelmi egyezmények létrejöhessenek, és nem vettem észre, hogy konkrétan ezek ellen bármilyen módon is felszólaltak volna az Unióban.

Annak idején, mondjuk, a TTIP kereskedelmi egyezmény vagy éppen a szolgáltatáskereskedelmi egyezmények kapcsán éppen egyébként az Európai Unió zöldpártcsaládja volt az, amely az Európai Bizottság által antidemokratikusan elkaszált európai polgári kezdeményezést még akkor is egy ilyen petíció formájában próbálta továbbvinni. Konkrétan a szolgáltatáskereskedelmi egyezmény kapcsán az akkori nemzeti delegációban az egyetlen képviselő voltam, aki felhívta a figyelmet arra, hogy milyen módon készül az Unió egy ilyen egyezménnyel feladni a helyi önkormányzatiságot, a helyi önrendelkezést, és adott esetben olyan helyzetbe hozni városokat, kerületeket, településeket, hogy egy nemzetközi választottbíróságon, azaz néhány ügyvéden keresztül kiszolgáltatottak legyenek a multinacionális, globális cégek profitéhségének. Tehát ezt a fajta szabadságharcot nem lehetett még nyomokban sem megtapasztalni az önök részéről.

A legfájóbb talán az elmúlt évek vitáiból  akkor már országgyűlési képviselőként folytattuk le ezeket a vitákat, már akkor én is országgyűlési képviselő voltam , mindig felhívtam a figyelmet rá, hogy a legsúlyosabb tragédia ma az Unióban az elvándorlás, az, hogy több százezer magyar fiatal ment el megélhetési okokból. Akkor önök egyszerűen úgy érveltek, hogy semmi probléma nincs ezzel, csak működik a közös európai munkaerőpiac, és hogy ez milyen jó dolog. Én pedig azt gondolom, hogy ha valaki nemzeti alapokon gondolkodó politikusnak tartja magát, akkor azért kell küzdenie, hogy mindenki a szülőföldjén tudjon boldogulni, és tragédiának tekinti azt, ha százezrek vándorolnak el az országból, tragédiának tekinti azt, hogy emiatt családok ezrei szakadnak szét.

Azt gondolom, hogy egy kormány teljesítményét történelmi távlatokban, hosszabb távon úgy lehet megítélni, hogy képes volte biztosítani a szülőföldön való megmaradás feltételeit. Azt gondolom, hogy önök ebben nem teljesítettek jól. Bizony, elvárnánk az Európai Uniótól, hogy a valódi kiegyensúlyozott területi fejlődést tegye lehetővé. Tehát egy fontos szempont, egy fontos érték legyen a kiegyensúlyozottság, az, hogy az a fajta politika, amely a magállamok gazdasági dominanciáját érvényesíti és ilyen módon egy hatalmas népességveszteséget jelent a gyengébb gazdasági lehetőségekkel rendelkező országoknak, ez bizony nem jelent meg az Unió politikájában.

Amit még rettenetesen hiányolok, és ezt önök semmilyen módon nem említik a határozati javaslatukban sem, hogy az Unió nem biztosít kellő figyelmet a természeti kincseink védelmére. Azt gondoljuk általában is, hogy nem több, hanem jobb Európára van szükség, például olyan Európai Unióra, amely képes fellépni a közös természeti kincseink védelmében. Az elmúlt időszakban is láthattuk, akár a Sajó szennyezése, akár a Tisza erdélyi mellékfolyóinak szennyezése kapcsán, hogy bizony, amikor globális nagyvállalatok, adott esetben kanadai, amerikai vagy bármilyen nagyvállalatok az Európai Unió területén környezetpusztító tevékenységet folytatnak, kizárólag a profitérdeket látva maguk előtt, akkor az Unió nem alkalmas arra, hogy cselekedjen. A Sajó ügyében is hiába fordultak felvidéki aktivisták az Európai Bizottsághoz, nem segített ebben az Európai Unió.

Hasonlóképpen adós az Unió a munkavállalói jogok hatékonyabb képviseletével. Nyilván önöket ez a kérdés nem érinti, hiszen folyamatosan olyan politikát folytatnak, hogy minél kiszolgáltatottabb helyzetbe hozni a magyar munkavállalót, minél inkább arra alapozva a befektetést, hogy az olcsó bérért dolgoztatott munkavállalókra telepedjenek ide befektetők. Mi pedig azt gondoljuk, hogy ezzel ellentétes politikára van szükség, és tisztességesen meg kell becsülni a magyar munkavállalókat. Ilyen módon is lehet tenni egyébként az elvándorlás ellen.

Még egy dolog, azt gondolom, ebben egyetértünk, hogy valóban olyan Unióra van szükség, amely kiemelt figyelmet fordít az őshonos nemzeti kisebbségek jogainak védelmére. Ez megjelenik a dokumentumban, azt gondolom, hogy ebben a kérdésben egyetérthetünk.

Összességében viszont egyetértünk mi is a képviselő asszonnyal, hogy az európai parlamenti választások rendjének megváltoztatása nem indokolt. Köszönöm szépen, elnök úr.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage