GREXA LILIÁNA, a Magyarországi Nemzetiségek Bizottságának előadója: Köszönöm a szót, elnök úr! Шановний пане Голово! Шановні депутати, представники національних меншин! Від імені Комісії національних меншин Угорщини та від себе особисто вітаю вас. За дорученням Комісії національних меншин Угорщини дoзвoльтe висловити нашу точку зору стосовно одинадцятої поправки дo Основнoгo закону Угорщини в paмкaх законопроекту Т/361.

Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselők! Tisztelt Nemzetiségi Szószólók! A Magyarországi Nemzetiségek Bizottsága nevében tisztelettel köszöntöm önöket. Mint a bizottság által felkért szószóló, engedjék meg, hogy a Magyarország Alaptörvényének tizenegyedik módosítása címmel T/361. szám alatt benyújtott törvényjavaslat tekintetében a részletes vitát követően kifejtsem álláspontunkat.

A törvényjavaslatot a Magyarországi Nemzetiségek Bizottsága 2022. július 6-án megtartott bizottsági ülésén napirendre tűzte, és az egyes házszabályi rendelkezésekről szóló országgyűlési határozat 44-45. §-a alapján lefolytatta a törvényjavaslat részletes vitáját. A bizottság a törvényjavaslatnak a határozati házszabály 32. § (2) bekezdése szerinti bejelentésében megjelölt rendelkezéseit megvizsgálva megállapította, hogy azok megfelelnek a határozati házszabály 44. § (1) bekezdésében foglalt követelményeknek.

A törvényjavaslathoz nem érkezett részletes vitát lezáró bizottsági módosító javaslat, és bizottságunk sem fogalmazott meg módosításra irányuló szándékot, így a bizottság arról döntött, hogy részletes vitát lezáró módosító javaslatot nem nyújt be.

Az Alaptörvény módosítását a Magyarországi Nemzetiségek Bizottsága minden esetben kiemelt figyelemmel kíséri. Hiszen ezen jogszabály az általános alapelvek és az állam berendezkedésének alapjai mellett tartalmazza a Magyarországon élő nemzetiségek jogainak alapvetéseit is. Éppen ezért minden módosítását úgy tekintjük át, hogy vizsgáljuk azt is, hogy az egyébként látszólag a nemzetiségi jogokat közvetlenül nem befolyásoló változások összességükben milyen hatást gyakorolnak közösségeink életére, jövőjére.

Ahogyan azt a szlovák nemzetiségiszószóló-társam az általános vitában már elmondta, a most előttünk lévő tervezet 1. és 2. cikkében éppen az lenne a fontos számunkra, ami sajnálatos módon nem szerepel benne. Vagyis a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választását egy új időpontra áthelyező, valamint azt az európai parlamenti választásokkal összekötő rendelkezés nem tesz említést az eddigi gyakorlat szerint a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásával azonos időpontban megrendezett nemzetiségi önkormányzati választások jövőbeni sorsáról. Ez pedig, ahogyan azt az általános vitában jeleztük, bizonytalanságokhoz vezet.

Köszönjük, hogy időközben a T/559. számú, dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes úr által benyújtott, a nemzetiségek jogairól szóló törvény módosítására is vonatkozó javaslatba bekerültek a nemzetiségi önkormányzatok 2024. évi általános választására vonatkozó pontosító rendelkezések is a megfelelő helyekre.

(19.50)

Így tulajdonképpen megszűntek azok az anomáliák, amelyek a T/661. számú javaslat alapján korábban kialakultak. Továbbra is azt gondoljuk azonban, hogy ha az Alaptörvényben a most módosításra kerülő 35. cikk (2) bekezdésében, valamint a záró és vegyes rendelkezések 27. pontjában is explicite szerepelne a „nemzetiségi önkormányzati képviselők választása” kifejezés a megfelelő helyeken, az teljes mértékben egyértelművé tenné a jogalkotó szándékát.

Mindemellett egyetértünk az európai parlamenti képviselők választásának és a helyi, valamint a nemzetiségi önkormányzati választások egy időpontban történő megtartására irányuló javaslat céljával és szándékával, hiszen a választási eljárások egy időpontban történő lebonyolítása jelentős költségmegtakarítást eredményez.

Bizottságunk támogatja a T/361. számú törvényjavaslat 3. cikkében megfogalmazott javaslatot is, hiszen Magyarország nemzetiségei egyöntetűen ragaszkodnak hagyományaikhoz, a történelmi örökségükhöz. E ragaszkodás az ősök hagyatékához teszi lehetővé, hogy közösségeink ne váljanak gyökértelenné, és szilárd, biztos alapokon fejlődjenek tovább, biztosítva a folytonosságot az évszázadok során. Ezek a hagyományok tartják össze társadalmi szervezeteinket, önkormányzatainkat és közösségünket. Éppen ezért értjük és támogatjuk a szándékot, amelyet a mostani alaptörvény-módosítás előterjesztői a javaslatukban és az indokolásban megfogalmaztak.

A fenti érvek alapján a Magyarországi Nemzetiségek Bizottsága javasolja az Országgyűlésnek a tárgyalt T/361. számú törvényjavaslat elfogadását. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. Дякую за увагу! (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage