NACSA LŐRINC (KDNP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Ahogy szószóló asszony is jelezte, a nemzetiségi törvényben kerül módosításra, és természetesen egy időben lesz a nemzetiségi önkormányzati választás is, amennyiben az Országgyűlés a holnapi napon elfogadja az alaptörvény-módosítást, hogy 2024 tavaszán, április-május-júniusban kerülhet sor az európai parlamenti választásokra és az önkormányzati választásokra, és természetesen ezzel egy időben a nemzetiségi önkormányzati választásokra.

Nagyon fontos intézmények a nemzetiségi önkormányzatok, a nemzetiségi identitáshoz való tartozás, a közös közigazgatás, adminisztráció a nemzetiségi életnek az adminisztratív központjai is a nemzetiségi önkormányzatok.

Természetesen rendkívül fontos, hogy a nemzetiségi kultúrában, oktatásban, civil életben olyan összefogó szereppel rendelkeznek ezek az önkormányzatok, amelyeket mindannyian elismerünk és támogatunk. Ezért fontosnak tartjuk, hogy természetesen a nemzetiségi választás ne váljon el a helyhatósági választásoktól Magyarországon. Ezért természetesen, ahogy szószóló asszony is említette, ezt egy másik törvényben rendezzük, és úgy szerintem teljes lesz az egység.

Arra kérem képviselőtársaimat, hogy a holnapi szavazáson az Alaptörvény módosítását támogatni szíveskedjenek. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage