GY. NÉMETH ERZSÉBET (DK): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Ezen a késői órán muszáj, hogy néhány szót erről a törvényjavaslatról is beszéljünk, mégpedig arról az eleméről, ami a vagyonnyilatkozatoknak tulajdonképpen  finoman akarok fogalmazni  az eltörléséről vagy olyan homályban hagyásáról szól, ami, azt gondolom, hogy egész egyszerűen elfogadhatatlan.

A Törvényalkotási Bizottság ülésén is elmondtam, és itt szeretném ezt a tisztelt Ház előtt is megismételni: önök nem tesznek most mást, mint azt, amit az önkormányzati képviselők esetében megtettek 2011-ben, miszerint egész egyszerűen nem fog tudni az új vagyonnyilatkozat, bármennyire is mondják és úgy gondolják, hogy az Európai Unió jövedelem-, illetve vagyonnyilatkozatával megfelelő módon kell majd az országgyűlési képviselőknek itt Magyarországon, illetve az összes közjogi méltóságnak és mindenkinek, aki a módosító indítványban felsorolásra került, vagyonnyilatkozatot tenni, de azt gondolom és azt gondoljuk, hogy ez egész egyszerűen nem fog átfogó képet adni arról, hogy egy politikus, amikor belép a politikába, és utána évről évre, illetve akkor, amikor kikerül a politikából, hogyan és miként gazdagodott meg.

Önök az önkormányzati képviselők esetében játszották el először ezt a játékot, merthogy 2011-ben úgy módosították az önkormányzati képviselőkről szóló vagyonnyilatkozati eljárást tartalmazó törvényt, méghozzá 2011 decemberében, hogy bekerült egy mondat a (3) bekezdésbe, ami úgy szól, hogy az önkormányzati képviselő és hozzátartozója tárgyévben tett nyilatkozatának benyújtását követően az előző évre vonatkozó vagyonnyilatkozatukat a vagyonnyilatkozat-vizsgáló bizottság a képviselőnek visszaadja. Magyarul, ha ebben az évben benyújtottam a vagyonnyilatkozatomat, akkor utána a következő évben ezt a vagyonnyilatkozatot visszakapom, amikor az újat leadom, tehát egész egyszerűen összehasonlíthatatlan, és nem lehet megnézni. Az igazi célját nem éri el a vagyonnyilatkozat, ami a képviselői gyarapodást láttatná. Most ehhez hasonló módon  nyilván más a módszer, más az alap, amit önök itt figyelembe vesznek  ugyanezt fogják elérni.

Én azt gondolom, hogy egy olyan országban, ahol teljesen egyértelmű az, hogy vannak politikusok, nagyon-nagyon sok politikus, aki a politikából elképesztő módon meggazdagodott… (Nacsa Lőrinc: Gyurcsány Ferenc!) Gyurcsány Ferenc nem a politikából, hanem a politika előtt gazdagodott meg. Szeretném azt is mondani Nacsa képviselő úrnak, hogy Gyurcsány Ferenc nem veszi föl és nem vette föl sem miniszterelnökként, sem pedig frakcióvezetőként a tiszteletdíját, illetve felvéve azt mindig jótékony célra fordítja. Visszatérve: önök megint szeretnék a politikusi vagyonokat rejteni, rejtve szeretnék ezt tartani a magyar állampolgárok előtt, és azt gondolom a Demokratikus Koalíció képviselőjeként, hogy ez így nincs jól.

Salacz képviselő úr arról beszélt, hogy a szankciós politika is indokolja ennek az Országgyűlésről szóló törvényjavaslatnak a megfogalmazását. Csak annyit szeretnék a képviselő úrnak mondani, hogy szankciós politikát egyetlenegy magyar politikus szavazott meg eddig, őt pedig úgy hívják, hogy Orbán Viktor. Ha jól emlékszem, az Európai Unióban minden egyes szankciós politikai döntéshez a magyar miniszterelnök megadta a hozzájárulását.

Összegezve az egészet: én úgy gondolom, kedves képviselőtársaim, önöknek arra kéne törekedni, hogy a vagyonnyilatkozatok olyanok legyenek, amiben nagyon könnyen tetten érhető az, hogy ha egy képviselő a hatalmát, a megválasztott mandátumát a gazdagodására használja, nem pedig arra használja  nem a vagyonát, hanem a tisztségét , amire a választók megválasztották. Egy olyan országban, ahol 10-12 év alatt valaki az ország leggazdagabb embere tud lenni egy egyszerű gázszerelőként  noha polgármester azért volt, ezt mindannyian tudjuk Mészáros Lőrincről , azt gondolom, hogy nem ezen az úton kell és nem ezen az úton lehetne járni.

Arra kérem a tisztelt kormánypárti többséget, hogy ezt gondolják át. A vagyonnyilatkozatnak helye van, és olyan vagyonnyilatkozatnak, ami egyértelműen tükrözi a pillanatnyi vagyoni helyzetét, illetve összehasonlíthatóvá teszi évről évre a politikusok gazdagodását, illetve vagyongyarapodását. Köszönöm szépen.

(20.10)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage