GY. NÉMETH ERZSÉBET (DK): Köszönöm a szót, elnök úr. Tényleg sírok itt ezen, hogy az államtitkároknak ennyi vagyonnyilatkozatot kell adni. Nekem is ennyit kellett, tisztelt államtitkár úr (Dr. Répássy Róbert: Na, látja!), merthogy önkormányzati képviselőként is kellett adni, meg szerintem vagyunk még itt a teremben mások is, akiknek többet kell.

Azt gondolom, hogy az semmilyen módon nem menti a kormány és a kormánypárti képviselők felelősségét, hogy ha önök pontosan tudják, hogy rossz ez a jelenlegi vagyonnyilatkozat, ami alapján Völner Pál, ahogy az ügyészség gyanítja, gazdagodott itt korrupciós pénzekkel az elmúlt időszakban, tizenkét éve itt vannak, miért nem tettek ez ellen bármit. Miért nem reformálták meg akkor a vagyonnyilatkozatokat, a vagyonnyilatkozati eljárást? Ne mondja, hogy most reformálják meg (Dr. Répássy Róbert: De!), mert most egészen egyszerűen eltörlik!

Ráadásul, ha jól emlékszem vagy jól olvastam a TAB-nak az összegző módosító indítványában, augusztus 5e környékén vagy hogy kell majd ezt nekünk megtenni. Én ma azt hallottam a hivataltól, hogy igazából még nincsenek kész ezek a papírok, nem tudják, hogy mikorra lesznek kész, hogyan lesznek kész, remélem, hogy időre elkészülnek.

De még egyszer mondom, államtitkár úr, önöknek lett volna 12 évük arra, hogy az előző jó néhány évtized miatt, ha tényleg ez a vagyonnyilatkozat…  márpedig mindenkinek ez a véleménye, és nem csak a szakembereké, nem csak az országgyűlési képviselőké, még azt is megkockáztatom, hogy a mindenkori ellenzék, amikor önök voltak ellenzékben, nyilván ugyanígy gondolta, miért nem tettek bármit, és miért nem reformálták meg ezt a vagyonnyilatkozatot. Nem, önök megirigyelték a polgármesterektől, hogy nem kell és nem összehasonlítható az ő vagyonnyilatkozatuk, és most úgy gondolják, hogy ugyanez vonatkozzon az országgyűlési képviselőkre is.

Én azt gondolom, hogy ez rossz út, nem ebbe az irányba kéne menni, államtitkár úr meg előterjesztő Nacsa Lőrinc képviselő úr, hanem tisztességesen, normálisan olyan vagyonnyilatkozatot tenni minden évben a képviselőnek, amiből az állampolgárok látják, hogy azon a pénzen túl, amit itt a Házban kapunk, tényleg nincs pluszpénz, illetve akinek a törvény megengedi, annak lehet, és normálisan, tisztességesen végezzük a munkánkat, átlátható a vagyonosodásunk és a vagyoni helyzetünk. Köszönöm. (Dr. Keresztes László Lóránt tapsol.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage