DR. KERESZTES LÁSZLÓ LÓRÁNT (LMP): Tisztelt Államtitkár Úr! Elviekben az ön munkahelyének, az Igazságügyi Minisztériumnak a korrupció elleni küzdelem letéteményesének kéne lennie. Kiderült, hogy az elmúlt években, ahogy az ügyészség ezt feltárta, az önök minisztériumának a második embere, az igazságügyi miniszter helyettese korrupt módon járt el, kenőpénzt vett fel. Tehát nem küzdött a korrupció ellen, hanem úgymond üzemeltette ezt a korrupt rendszert, részese volt ennek a rendszernek. (Nacsa Lőrinc: Nincs ítélet!)

Tehát önök kénytelenek elismerni, mert elismerték, el kellett hogy ismerjék, hogy itt valami nagyon-nagyon rossz, tehát a szabályozások nem megfelelőek, hogyha az Igazságügyi Minisztérium második embere éveken keresztül végrehajthatott ilyen szörnyű és gusztustalan korrupciós cselekedeteket, úgy, hogy az ön főnöke ezt nem vette észre, akkor itt valami nagyon nagy baj van. (Nacsa Lőrinc: A gyanú szerint!)

A kérdésem, államtitkár úr, hogy milyen következtetést vontak le ebből, milyen változtatásokat eszközöltek, hogy ne juthasson ilyen magas szintre a korrupció, hogy az igazságügyi miniszter helyettese ne legyen érintett ilyen korrupciós cselekményekben. Ez a következtetés? Hogy ja, hát, hogyha rossz vagy ezt nem tudta kiszűrni a vagyonnyilatkozatnak az amúgy rossz rendszere, akkor töröljük el egyáltalán a vagyonnyilatkozatok rendszerét? Tehát a korrupcióellenes küzdelemnek egy fontos lépése lesz, hogy söpörjük a szőnyeg alá a problémákat, hogy ne is lássák a magyar emberek, hogy hogyan vagyonosodnak a politikusok?

Én azt gondolom, hogy önök tartoznak a magyar embereknek azzal, hogy érdemi lépéseket tegyenek a korrupcióellenes küzdelemben, és egyébként tartoznak azzal is, tudjuk azt, hogy az uniós forrásokat önök azzal veszélyeztették, az az egyik legfontosabb indoka az Európai Uniónak, hogy történelmi szinten van a korrupció. Tehát önök ezzel a felelőtlen politikával, hogy hagyták, hogy ilyen magas szintre érjen el a korrupció és ilyen kiterjedt legyen Magyarországon, veszélybe sodorták a magyar embereknek járó európai uniós pénzeket. Ehhez képest önök eltörlik a vagyonnyilatkozatoknak a rendszerét is.

Államtitkár úr, még egy dolog: azt tudjuk, hogy az ügyészség szerint Völner Pált az a Schadl György kente meg éveken keresztül, talán 80 millió forintot gyanít az ügyészség, hogy annyit kapott, aki a Magyar Végrehajtói Karnak az elnöke. Én egy kérdést tettem föl Varga Judit igazságügy-miniszternek, amire ön válaszolt, hogy hogyan lehet még a börtönből is ez a korrupt ember a Magyar Bírósági Végrehajtói Karnak az elnöke. Ön azt válaszolta, hogy hát, egyszerűen azért, mert a szabályok értelmében ő már végrehajtóként nem tevékenykedhet, de ez nem zárja ki, hogy a Végrehajtói Kar elnöke legyen. Ez elképesztő!

Tehát nem érzik azt, tisztelt államtitkár úr, hogy valami nagyon-nagyon félrement, és hogy ezt a rendszert át kéne alakítani, hogy ezek a korrupt emberek ne maradhassanak ilyen fontos tisztségekben, és ne történhessen meg az, ami most, jelenleg Magyarországon a gyakorlat, hogy még a börtönben is elképesztő pénzeket keresnek ezek a korrupt gazemberek?

(20.20)

Én azt gondolom, hogy a korrupció ellen kellene küzdeni, erre ráutaló magatartást kellene tenni, és akkor talán esély lenne arra, hogy a magyar emberek megkapják az őket megillető európai uniós támogatásokat. Köszönöm szépen.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage