NACSA LŐRINC (KDNP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Kettészedném a válaszomat, először Ritter Imre nemzetiségi képviselő úr felszólalására reagálnék. Én azt gondolom, hogy örömmel fogadtuk be ezeket a módosításokat, már az általános vita alatt beszéltünk egymással, mondom, akár az eskütétel, akár a pontosító szövegrészek jobbá tették ezt a törvényt, úgyhogy köszönjük szépen az ön és a nemzetiségi bizottság munkáját is ezzel kapcsolatban. Szerintem ebben a kérdésben talán nincs is az Országgyűlés nyilvánossága előtt vita.

Amiben van, akkor most arra térnék rá, mert úgy hallom, hogy akadnak ilyenek is. (Gy. Németh Erzsébet: Igen!) Először is, tisztelt képviselőtársaim, különösen a DK-frakció és jeles képviselője, Gy. Németh Erzsébet képviselő asszony, szeretném megkérni, mondja el nekem, hogy a Demokratikus Koalíció EP-képviselői az elmúlt évek során hány alkalommal bírálták az Unió vagyonnyilatkozati rendszerét, az Európai Parlament vagyonnyilatkozati rendszerét, ne adj’ isten, a németet, ahhoz kevesebb közük van, de hát az Európai Parlamentben ők mégis európai parlamenti képviselők, akár Dobrev Klára vagy Rónai Sándor, többen vannak  de hányszor bírálták, tisztelt képviselő asszony, az Európai Unió vagyonnyilatkozati rendszerét?

Ugye, az Európai Unió is vagyonnyilatkozatnak hívja, tehát teljesen mindegy, hogy hogy hívjuk, hívhatjuk akárminek, de ha fölmennek az Európai Parlament honlapjára, beütik a magyar nyelvet  ugye, mind a 27 tagállam nyelvén elérhető az Európai Parlament honlapja , hogyha beütik, hogy Dobrev Klára, rákeresnek a képviselő asszonyra, akkor ott van alulról a harmadik pontban, hogy vagyonnyilatkozat, és akkor ott le lehet görgetni, és ki lehet nyitni Dobrev Klárának a nyilatkozatát, amit az Európai Parlament nyilatkozati rendszere szerint tett, és megfelelt a jogszabályi kötelezettségeinek. Tehát azért kérdezném a tisztelt képviselő asszonyt, mert… (Gy. Németh Erzsébet: Az a baj, hogy nem tudok válaszolni, képviselő úr, mert mindig akkor kérdez, amikor már az ember nem tud válaszolni!) olyan rendszert kerestünk, merthogy a magyar vagyonnyilatkozati rendszert, képviselő asszony (Gy. Németh Erzsébet: De vitán kívül el fogom mondani, hogy a Néppárt leszavazta ezeket a kezdeményezéseket!), a magyar vagyonnyilatkozati rendszert számos alkalommal bírálták az elmúlt 12 év során, az Európai Parlamentét egyszer sem. (Gy. Németh Erzsébet: Ez nem igaz!) És az a helyzet, tisztelt képviselőtársaim, hogy most úgy állítják be a magyar vagyonnyilatkozati rendszert, ami egyébként az egyik legszigorúbb Európában, de minthogyha most az lenne a megoldás minden problémára.

A vagyonnyilatkozati rendszer nem bűnüldöző szerv. A vagyonnyilatkozati rendszer nem korrupcióföltáró szerv, nem ilyen intézmény, és ez helyesen van így, nem arra való. A korrupciót a Központi Nyomozó Főügyészségnek, a kerületi ügyészségeknek, a rendőrségeknek, és így tovább  vannak erre szakosított szervek, tisztelt képviselőtársaim. Hallottak már olyanról valaha a világban, hogy egy bűncselekményre…? Én minden bűncselekményt, ami korrupciós bűncselekmény, elítélek, teljesen mindegy, hogy a patkó melyik oldalán meg hol történik, de hallottak már olyat valaha, hogy ez egyébként, mondjuk, a vagyonnyilatkozatából derült ki a képviselőnek? A zuglói parkolási mutyi, Horváth Csaba, Molnár Zsolt, Tóth Csaba, és így tovább, az a vagyonnyilatkozatukból derült ki, tisztelt képviselőtársaim  hogy ne csak erről az oldalról mondjanak példát , az onnan derült ki? Onnan derült ki, hogy egyébként a hatóságok tették a dolgukat. Ezért igyekszünk minden évben növelni a költségvetését a rendőrségnek, a belügyminisztériumi szerveknek, a Nyomozó Főügyészségnek, és így tovább, és az helyesen van, hogy teszik a dolgukat.

A vagyonnyilatkozat, és hívják bárhogy a nyilatkozatot, a vagyonnyilatkozat egy fontos eleme a demokráciánknak, fontos, hogy a jövedelmi képről, például a befolyásolhatóságról, hogy honnan máshonnan származik a magyar parlamenti képviselőknek vagy éppen az európai parlamenti képviselőknek jövedelme, és ezáltal, mondjuk, befolyásolhatóke, azért ha átböngészik az Európai Parlament képviselőinek a vagyonnyilatkozatait, sok érdekességet láthatnak ott  és akkor megérthetik a szavazási magatartásukat, hogy milyen, akár globális cégek felügyelőbizottságaiban, vagy hol máshol ülnek. Ehhez képest, mert ugye, itt azt mondták képviselőtársaim, meg az államtitkár úr is, hogy az Európai Parlament vagyonnyilatkozati rendszerét vesszük át, de ez csak részigazság. Ezt vesszük át Európa legszigorúbb összeférhetetlenségi szabályaival együtt, mert nálunk van Európa legszigorúbb összeférhetetlenségi szabálya. Az Európai Parlamentben nincsen. Ott bárhány állása lehet, csak be kell jelenteni. Bárhány állása lehet, és bárhány jövedelemszerző tevékenysége lehet a képviselőknek. Magyarországon nem. A kevés kivételtől, amit Gy. Németh Erzsébet képviselő asszony említett, a kevés kivételtől eltekintve a magyar országgyűlési képviselőknek nem lehet máshonnan bevételi forrása, jövedelme. Fel van sorolva a törvényben tételesen, hogy mi a kivétel.

Tehát nemcsak az európai parlamenti vagyonnyilatkozati rendszert vesszük át, ami egyébként önöknek eddig megfelelt egy az egyben, hanem ehhez társul Európa legszigorúbb összeférhetetlenségi szabálya, tisztelt képviselőtársaim, ezt ne felejtsék el!

(20.30)

Ez a kettő így együtt igaz, és akkor kapjuk meg a teljes képet, ha erről beszélünk.

Tisztelt Képviselő Asszony! Bocsánat, de nem hagyom szó nélkül, azt mondta, hogy Gyurcsány Ferenc a politika előtti időkből gazdagodott meg. (Gy. Németh Erzsébet: Így van.) Hát, ha a politikának a kilencvenes évek utáni demokráciát hívjuk, akkor ez tényleg így van, ha előtte nem hívjuk azt politikának. A Magyar Narancs nem vádolható kormánypárti elhajlással, ezt azért talán mind a ketten elismerhetjük. Csak ezt az egy mondatot hadd idézzem: „…hiszen az Altus és a többi cég felfutása valóban elválaszthatatlan Gyurcsány pártállami időkből származó összeköttetéseinek kiaknázásától.” (Gy. Németh Erzsébet: Képviselő úr, Orbán Viktor és családja mikor gazdagodott meg?) Nem én írtam, tisztelt képviselőtársaim, nem a Magyar Nemzet írta, nem a HírTV-ben hangzott el, a Magyar Narancs írta ezt le, tisztelt képviselő asszony. (Gy. Németh Erzsébet: Ne vicceskedjen már itt, mert azt gondolom, hogy ez itt nem jó.) Ön hozta ezt ide. Én csak szerettem volna ezt az idézetet elmondani, tisztelt képviselő asszony, mert így teljes a mai vita, ha ezt azért idehozzuk, mert így történt. Értem én, hogy most a mundér becsületét vagy a főnök becsületét védeni kell, akkor is így van. (Gy. Németh Erzsébet: Nem, az igazságot mondom.)

Azt szeretném összefoglalóul mondani, tisztelt képviselőtársaim, hogy ahogy most elmondtam, így érthetjük meg ezt a vitát, és szerintem, bár számos eleméről nem esett most szó a törvényjavaslat kapcsán, az országgyűlési törvény módosítása kapcsán, de szerintem amit önök a TAB módosításában kifogásoltak, szerintem az egy helyes eljárás, hogy ha van egy vagyonnyilatkozati rendszer, ami érvényes az országgyűlési képviselőkre, akkor az nyilván legyen érvényes a médiatanács tagjaira vagy az Alkotmánybí-róság tagjaira  és így tovább. Az Országgyűlés választja például az alkotmánybírókat, vagy az Országgyűlés választja a médiatanács tagjait, vagy éppen az ombudsmant az Országgyűlés választja. Helyes, ha az Országgyűlés által választott tisztségviselők hasonló vagyonnyilatkozatot tesznek, mint az országgyűlési képviselők, például az összehasonlíthatóság kedvéért is. Azt gondolom, hogy akár a frakciófinanszírozás, akár a többi szabály, például, hogy lazábbá tesszük az egy listán induló pártok közötti frakciók közötti átjárást, ezek mind-mind  remélem; majd az idő eldönti  az Országgyűlés működésének hatékonyságát fogják szolgálni. Úgyhogy én arra kérem önöket, hogy a holnapi szavazáson támogassák a törvényt. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage