DR. RÉPÁSSY RÓBERT igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Elnök Úr! Tisztelt Ház! Röviden ismertetni szeretném a Törvényalkotási Bizottság által elfogadott összegző módosító javaslat fontosabb pontjait. A javaslat hiánypótló jelleggel véghatáridőt szab a nemzetközi megfigyelők bejelentési határidejének. A javaslat a választójog gyakorlását elősegítendő lehetővé teszi, hogy az azonosító nyilatkozat kitöltése során a személyazonosító vagy a személyazonosságát igazoló hatósági igazolvány hiányában a honosítási okirat is igazolja az állampolgárt. A javaslat továbbá a jogbiztonság részét képező normavilágosság követelményének maradéktalan érvényesülése érdekében egyértelműen rendezi a népszavazás kezdeményezéséről, az európai polgári kezdeményezésről, valamint a népszavazási eljárásról szóló törvény 69. § (2) bekezdésével kapcsolatban felmerült kérdést.

A népszavazási törvény kérdéses rendelkezése ugyanis nem ad egyértelmű eligazítást arra a kérdésre, hogy amennyiben azonos napra több kérdésben kerül országos népszavazás kitűzésre, a népszavazási törvényben meghatározott 300 perces időtartam a politikai reklám közzétételére jogosultakat kérdésenként illetie meg, vagy a 300 perces időtartam független a kérdések számától, tehát a 300 percet egyszer valamennyi kérdésre vonatkozóan kell felosztani.

Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselők! Fontosnak tartom újra elmondani, hogy a T/367. számú törvényjavaslat a Nemzeti Választási Iroda és a választási jogalkalmazói szervek által megfogalmazott javaslatokat tartalmazza. A javaslatot a közös eljárásban lebonyolított 2022. évi országgyűlési képviselők választása és országos népszavazás során összegyűlt jogalkalmazói tapasztalatok indokolják, amelyek szükségessé tették egyes részletszabályok pontosítását, módosítását. Kérem a tisztelt Házat, hogy támogassa a törvényjavaslatot. Köszönöm. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage