RITTER IMRE, a Magyarországi Nemzetiségek Bizottságának előadója: Köszönöm. Sehr geehrter Herr Vorsitzender! Sehr geehrtes Parlament! Erlauben Sie mir bitte, dass ich im Namen und im Auftrag des Ausschusses der in Ungarn lebenden Nationalitäten unseren Standpunkt mit der Gesetzänderung Nr. T/559, zu bestimmten Fragen der Tätigkeit der regionalen öffentlichen Verwaltung sowie zur Änderung bestimmter Gesetze im Zusammenhang mit der elften Grundgesetzänderung erörtere.

(21.00)

Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Engedjék meg, hogy a Magyarországi Nemzetiségek Bizottsága nevében kifejtsem álláspontunkat a T/559. számon benyújtott, a területi közigazgatás működésével kapcsolatos egyes kérdésekről, valamint egyes törvényeknek az Alaptörvény tizenegyedik módosításával összefüggő módosításáról szóló törvényjavaslat kapcsán.

Bizottságunk 2022. július 12-ei ülésén a törvényjavaslat részletes vitáját megtartotta, álláspontját kialakította. Tekintettel arra, hogy  az elmúlt két ciklushoz hasonlóan  a Magyarországi Nemzetiségek Bizottsága idén ősszel, legkésőbb jövő tavasszal be fog nyújtani egy önálló törvénymódosító csomagot az Njtv-re, a választási és kapcsolódó törvényekre, ezért ezen T/559. számú törvénymódosító javaslathoz módosító indítvánnyal nem éltünk.

Ugyanakkor az önkormányzati, a nemzetiségi önkormányzati, valamint az EP-választás egyidejű megtartása kapcsán  mellyel egyébként egyetértünk  már most is feltétlenül szükséges kihangsúlyozni, hogy ez elsősorban a nemzetiségi választópolgárok részére fogja a legnagyobb terhet és nehézséget jelenteni. Hiszen míg az átlagos  értsd nemzetiségi névjegyzékbe nem regisztrált  választópolgár négy szavazólapot fog kapni: polgármester-választásra, települési képviselő-testületi, megyei közgyűlési és EP-választásra; addig a nemzetiségi választópolgár akár további három szavazólapot is kap: települési, megyei és országos nemzetiségi önkormányzatra, tehát összesen 7, hetes különböző szavazólapot.

Ráadásul a vármegyei nemzetiségi és az országos nemzetiségi önkormányzatra vonatkozó szavazólapokat sok esetben nem az adott választókörben számolják és összesítik, hanem elszállítják és máshol összesítik. Ehhez kapcsolódóan a nemzetiségi választópolgárok különböző színű  korábban zöld és fehér  borítékokat kaptak, melybe külön szabályozás szerint kell betegyék a nemzetiségi szavazataikat; külön részletszabályok vannak arra vonatkozóan, hogy mi történik, ha ezekbe a borítékokba nem nemzetiségi szavazólap is belekerül; mi van, ha nincs lezárva a boríték, és a többi, nem akarom tovább ragozni.

Összefoglalóan fogalmazzunk úgy, hogy a választások összevonása nem könnyíti meg a nemzetiségi szavazók dolgát a választásoknál. De nemcsak a nemzetiségi szavazók dolgát nem könnyíti meg, hanem nyilvánvalóan a választást lebonyolító szavazóköri elnökök és tagok munkája is bonyolultabbá válik. Ezért már most felhívjuk a kormányzat, a választási szervek figyelmét arra, hogy az eddigiekhez képest sokkal részletesebb és alaposabb tájékoztatást, felkészítést kell végezni mind a nemzetiségi szavazók, mind pedig a választásokat lebonyolító helyi választási szervek részére.

Nyilvánvalóan mind a 13 országos nemzetiségi önkormányzat, minden helyi nemzetiségi önkormányzat, nemzetiségi egyesület és érdekszervezet részéről mi mindent meg fogunk tenni a nemzetiségi szavazók minél alaposabb tájékoztatása és felkészítése érdekében, de ez nem helyettesíti, nem váltja ki a választási szervek ez irányú kötelezettségeit. Kiemelten vonatkozik ez a helyi választási szervek felkészítésére, hiszen erre a nemzetiségi szervezeteknek semmilyen ráhatása sincsen.

Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Mindannyiunk közös érdeke, hogy a nemzetiségi önkormányzati választások, a települési és vármegyei önkormányzati választások, valamint az EP-választás is a lehető legszabályosabban és eredményesen kerüljön megtartásra, és ebben a legösszetettebb a nemzetiségi választás előkészítése. Ezért kérem előre is mindenkinek a kiemelt figyelmét és segítségét.

A Magyarországi Nemzetiségek Bizottsága nevében az elmondottak figyelembevételével a T/559. számú törvényjavaslat elfogadását támogatjuk. Köszönöm, hogy meghallgattak. Danke für Ihre Aufmerksamkeit! (Taps.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage