DR. GURMAI ZITA (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Ház! A Budapest Pride egy hónapos rendezvénysorozata hamarosan véget ér, de a magyar LMBTQ-emberek ezután is itt vannak velünk. Itt vannak mindannyiunk szomszédságában, a munkahelyeken, az éttermekben, a szórakozóhelyeken, az üzletekben és itt az Országgyűlésben is, mindenhol. Ők magyar embertársaink, akik sem nem rosszabbak, sem nem jobbak nálunk  egyenlők velünk.

Amikor ez a téma szóba kerül, előjön a szokásos mondat, hogy nekem mindegy, mi van az LMBTQ-emberekkel, csak a négy fal között csinálják azt, amit csinálnak. Nos, a Budapest Pride rendezvénysorozat egyetlen programja sem arról szól, hogy az LMBTQ-társadalom tagjai a négy falon kívül szeretnének szexuális kapcsolatot folytatni. Nincs ilyen, nem erről szól a Pride-hónap, sem pedig a Pride-felvonulás. Teljesen fals ez a megközelítés. Amit a négy fal közé kell szorítani, az a homofóbia és a kirekesztés.

Tisztelt Képviselőtársaim! Önök magánemberként a saját lakásukban négy fal között megtehetik, hogy elutasítók legyenek az LMBTQ-emberekkel, azonban egy demokratikus és Európához tartozó ország parlamenti képviselőjeként küzdeniük kell a kirekesztés és a homofóbia ellen. Fel kell lépnünk azért, hogy a magyar embertársaink mindegyike azonos jogokkal élhessen, és ne érje őket semmilyen atrocitás vagy hátrány a szexuális hovatartozásukért. A probléma az, hogy ezt kormánypárti képviselőtársaim nem teszik meg, nem állnak ki a demokrácia mellett. Teljesen biztos vagyok abban, hogy a Budapest Pride rendezvénysorozat egyetlen eseményén sem vettek részt, pedig számos kerekasztal-beszélgetés, workshop és fórum került megrendezésre, melyeken megismerhették volna az LMBTQ-embereket. Akkor kiderült volna az, hogy az LMBTQ-emberek a mindennapokban egyáltalán nem különböznek a társadalom többi tagjától, és szembesülhettek volna azokkal a problémákkal, melyeket ennek ellenére az LMBTQ-embereknek a mindennapjaikban át kell élniük.

Ha megismernék őket, akkor talán felhagynának a homofób uszítással, mert a magyar társadalom fejlődik és egyre befogadóbb, egyre elfogadóbb, köszönhetően az európai értékek térnyerésének, az információk szabad áramlásának, a generációról generációra fejlődő demokratikus értékrendnek és köszönhetően a celebeknek, a véleményformáló hírességeknek, a politikai vezetőknek, sőt Ferenc pápa támogató kiállásának. A kormánypárt és a politika viszont valamiféle fura indíttatásból újra és újra próbálja szítani az LMBTQ-ellenességet, a homofóbiát és a kirekesztést. Mintha nem lenne elég feszültség a társadalomban az egyre nehezebb megélhetés miatt, a kormány, a lakájmédia időnként még direkt uszít is a társadalom egyes tagjai ellen, mert ami ellenérzés van az LMBTQ-emberekkel szemben, azt jórészt a kormánypárti politika, tehát önök és a szélsőjobbos haverjaik generálják.

Hogyan nevezheti magát nemzetinek egy kormány, aki a saját polgárait a saját polgárai ellen fordítja, és törvényi szabályozással akadályozza meg, hogy honfitársainknak egyenlő joguk és életük legyen? Az LMBTQ-társadalom tagjai számos emberi, mindennapi helyzetben igenis hátrányban vannak, nem egyenlők másokkal, más elbírálás alá esnek, sőt mások a jogaik. A Fidesz-kormány ugyanis az elmúlt 12 évben nemhogy segítette őket, hanem épp ellenkezőleg, még törvényileg is gondoskodott arról, hogy az LMBTQ-honfitársainknak esélyük sem legyen a boldog életre, olyan törvényekkel és hangulatkeltésekkel, amelyek lehet, a most felnövő generációt egy életre megnyomorítják, mert nemcsak a már felnőtt LMBTQ-honfitársaink életét nehezítik meg, hanem az identitásukat kereső fiatalokat is bizonytalanságba taszítják, elkeseredésre és  mint már megtörtént  öngyilkosságba.

Innentől kezdve ez már nem LMBTQ-probléma, hanem a demokrácia kérdése, az egyenjogúság kérdése, a szabad élethez való jog kérdése.

(9.40)

Ezek azok a fogalmak, melyek miatt a rendszerváltás megtörtént, melyeket a jelenlegi kormány semmibe vesz. Az MSZP ott lesz a Pride-felvonuláson, jönnek európai barátaink is, hogy együtt vonuljunk a felvonulás résztvevőivel. Jöjjenek el, kedves kormánypárti képviselőtársaim, szombaton délután! Legyenek ott velük, kiváló lesz a hangulat! Jöjjenek el, és mutassák meg, hogy Magyarország a jókhoz tartozik, ahhoz az Európához, ahol miniszterelnökök, köztársasági elnökök és egyéb politikai vezetők állnak ki a Pride mellett. Mutassák meg, hogy hazánk nem az erdoğani-putyini utat választja, ahol az emberi jogokat semmibe véve, erőszakkal vetnek véget a Pride-rendezvénynek. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps az ellenzék soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage