DR. FÜRJES BALÁZS, a Miniszterelnökség államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Asszony! Nagyon kérem önöket, a baloldalt, hogy sem származási, sem vallási, sem szexuális orientáció alapján ne akarják szembefordítani egymással az embereket. (Derültség az ellenzék soraiból.) Ne szítsanak indulatot, és ne tegyenek ilyen különbségeket magyar és magyar ember között! Magyarország szabad ország, mindenki olyan életmódot folytat, amilyet saját maga választ magának. Ez igaz a szexuális orientáció tekintetében is. Mi sem nevelni, sem megítélni nem akarjuk az embereket, nem akarjuk előírni nekik, hogy milyen szokásokat folytassanak vagy ne folytassanak, hogyan éljék az életüket. Éppen ezért rendezvényeken való részvételre sem kötelezünk senkit, és nem is tiltjuk meg azt. Felnőtt emberek számára Magyarországon mindent szabad, és semmi sem kötelező. És magyarázni sem kell azt, az egy nem szabad ország, ahol valakinek azt kellene magyaráznia, ha elmegy egy rendezvényre, vagy azt kell magyaráznia, hogy távol marad egy rendezvénytől.

A szélsőjobbos haverok tekintetében pedig arra kérem képviselő asszonyt, hogy söprögessen a saját háza táján. Hát, önök álltak össze és vannak szövetségben a mai napig a kisnyilasokkal (Vitályos Eszter: Így van! Az az!), a Jobbikkal. Azokkal a kisnyilasokkal, akiknek a képviselőjelöltjét is támogatták, aki azt mondta vallási zarándoklaton részt vevő zsidó emberekre, hogy tetűcsúszdások, ezt a jelöltet támogatták, ez volt az önök, a Szocialista Párt jelöltje, Budapestet Judapestnek nevezte; akkor, amikor Budapestet Judapestnek nevezte, ezt az embert, a judapestező kisnyilast a főpolgármester, pártelnökként ugyan, de a városházi irodájában, a főváros címere és a főváros hivatalos zászlaja előtt ajánlotta a választóknak. Az önök szövetségese az, a Jobbik, akinek a pártelnöke aberráltaknak nevezte azokat az általunk tisztelt, jogaikat szabadon gyakorló magyar polgártársainkat, akik elmennek az ön által említett rendezvényre. Hogy milyen egyéb kifejezéseket használt még a Jobbik, ezt most az Országgyűlés tekintélye miatt nem fogom használni. Tehát, amikor a szélsőjobbos haverokról beszél, akkor azt kérem, hogy tisztázzák egymás között, tisztázza az ön szövetségesével, a Jobbikkal, hogy most helyes dologe, hogy bárki elmehet vagy Magyarországon szabadon bárki távol maradhat ettől a rendezvénytől, a Pride-tól.

Egyébként pedig köszönjük szépen a programjavaslatot, többségünk a hétvégén Székelyföldön lesz, talán ott is szívesen látják önöket. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage