TOROCZKAI LÁSZLÓ (Mi Hazánk): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszterelnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Nem hallottunk semmi újat miniszterelnök úr részéről, ezeket a mondatokat már ismertük az elmúlt hónapokban. Amikor legutoljára itt eszmét tudtunk cserélni, akkor a miniszterelnök úr azt mondta  ha jól emlékszem, próbálom szó szerint idézni , hogy lehetnek olyan ügyek, amelyekben értelmesen is tudunk egymással beszélni. Azt gondolom, olyan krízishelyzet van Magyarországon és a nagyvilágban, hogy erre lenne szükség, igazi nemzeti konzultációra lenne szükség, de amit ma is itt hallottunk a miniszterelnök úr részéről, az nem valódi konzultáció, pedig nagyon jó lenne előzetesen kikérni az emberek véleményét, és nem akkor, amikor önök már meghozták ezeket a döntéseket.

(13.50)

És nagyon jól tudjuk, hogy önök, illetve a Fidesz folyamatosan méri a közvéleményt, tehát pontosan tudják, hogy a közvélemény  hála a Jóistennek!  hasonlóképpen gondolkodik, mint a Fidesz vagy akár a Mi Hazánk Mozgalom, tehát elutasítja ezeket a szankciókat. A kérdés az, hogy ha elutasítja a kormány és elutasítják az emberek Magyarországon ezeket a szankciókat, és másként állnak az ukrajnai háborúhoz, mint nagyon sok európai nemzet, akkor ön, miniszterelnök úr, a versailles-i csúcson miért szavazott mégis ezeknek a szankcióknak a beindítására; miért tűnik úgy, hogy még mindig van egyfajta kettős beszéd: máshogy beszél itt miniszterelnök úr a parlamentben, és máshogy beszél kint, amikor Brüsszelben van, és nyilván a média szűrőjén keresztül jutnak el azok az információk, amelyek ott kint elhangzanak.

A másik nagyon fontos kérdés, amiről miniszterelnök úr itt hosszan beszélt, a brüsszeli bürokraták és a demokráciához való viszony. Tehát mi nemcsak azt utasítjuk el a Mi Hazánk Mozgalom frakciója részéről, hogy a brüsszeli bürokraták belehajszoljanak minket ezekbe az európai és magyar érdekekkel ellentétes szankciókba, de azt is elutasítjuk, hogy most már nyíltan támadják a demokratikus választásokat, például Olaszországban, Lengyelországban vagy akár Magyarországon.

Tehát a kormány számíthat a Mi Hazánk Mozgalom támogatására akkor, ha őszintén akarja képviselni a magyar demokrácia és a magyar nemzet érdekeit Brüsszelben, ugyanakkor várom majd a reakciót arra, hogy akkor miért tűnik úgy, hogy bizonyos kérdésekben kint mégis együttműködik a magyar kormány, illetve a miniszterelnök úr Brüsszellel. Mi e tekintetben sokkal messzebb is elmennénk, tehát mi nemcsak azt mondjuk, hogy fegyvert ne küldjünk ebbe a háborúba, hanem mi azt is mondjuk, hogy mindenféle következménytől mentesítsék Magyarországot és a magyar népet. Tehát igaz, hogy NATO-tagok vagyunk, de semmiféle kötelezettség ebből nem fakad arra vonatkozóan, hogy akár az amerikaiak vagy akár NATO-hadtestek megjelennének itt Magyarországon egy ilyen puskaporos helyzetben.

Aztán nyár közepén, még a tavaszi ülésszak végén tettünk konkrét javaslatokat, és én magam is tettem konkrét javaslatokat miniszterelnök úrnak. Úgy látszik, hogy a nemzeti konzultációba mi már nem férünk bele, hiszen nemhogy nem hallgatta meg miniszterelnök úr a javaslataimat, hanem pontosan ellentétes volt az azt követő kormányzati intézkedések sora. Tehát például mi azt kértük, hogy a rendszerhasználati díjat csökkentse vagy engedje el a kormány, hiszen ugyan nagyon szépen hangzott ez a beszéd, de nyilvánvalóan a magyar embereket, legyen az vállalkozó, legyen az kisnyugdíjas, legyen az bármelyik magyar ember, a számla fogja érdekelni, az fogja érdekelni, hogy mi van azon a számlán; és ha ránéz arra a számlára, akkor azt látja, hogy világviszonylatban az áfatartalom, illetve a rendszerhasználati díj elképesztően magas. És ahhoz képest, hogy mi azt kértük a kormánytól, hogy csökkentse vagy törölje el ebben a válságos helyzetben vagy vállalja át a rendszerhasználati díjat, rögtön a javaslatom és a Mi Hazánk Mozgalom javaslata után három és félszeresére emelték az áram esetében az átviteli díjat. Most pedig kiderült, hogy októbertől a gáz esetében is jelentős drágulást terveznek.

Ugyanakkor szintén nem értjük, hogy ha segíteni szeretné a kormány a magyarokat, akkor az áfatartalom esetében miért nem tér el attól a gyakorlattól, hogy akár a Gyurcsány-kormány, akár az Orbán-kormány idején világviszonylatban kimagasló volt az áfa Magyarországon. Tehát azt kérjük a kormánytól, hogy mind a rendszerhasználati díj esetében, mind az áfatartalom esetében vállalja át az emberek terheit. Nem látjuk azt, hogy a kormány akár ezeket a javaslatainkat megfogadta volna.

Mi azt is elmondtuk, annak érdekében, hogy a magyaroknak, a magyar vállalkozásoknak és a magyar embereknek kisebb legyen majd az energiaszámlája, mi teszünk javaslatokat; nem demagóg felvetések ezek, hanem teszünk konkrét javaslatokat arra, hogy honnan lehet bevételt szerezni. Például elmondtam a digitális adó esetét. Erre miniszterelnök úr akkor azt mondta, hogy ezt csak globális szinten lehet szabályozni. A digitális adó osztrák példája itt van mellettünk  hasonló méretű ország, szomszédos ország, hasonló történelmi múlttal rendelkező ország. Ha Ausztria bevezette, Magyarország miért nem vezeti be? Ott vannak százmilliárdok a Facebooknál, a Google-nél és más ilyen digitális multinacionális óriáscégeknél.

Tehát várjuk, hogy a kormány ezeket a javaslatainkat is megfogadja. Úgy tűnik, hogy a kormány nem akar párbeszédet folytatni az ellenzékkel és ezen belül a Mi Hazánk Mozgalommal sem.

Aztán nemcsak a digitális adót javasoltuk, javasoltuk a vagyonadó megfontolását, hiszen itt arányos közteherviselésre lenne szükség egy ilyen katasztrofális, válságos helyzetben. Ehhez képest azt látjuk, hogy az a javaslatunk, amely egy nemzetközi javaslat, tehát nem mi találtuk ki, amely egy sávos vagyonadót jelentene a milliárdosok számára, a kormány nem hallja a mi javaslatainkat, erről sem akar konzultálni. Ha megnézzük Magyarország száz leggazdagabb emberét, akkor azt látjuk, hogy szinte mindenkinek van köze a politikához, akár a Fideszhez, akár a balliberális oldalhoz, akinek pedig nem volt, mint mondjuk, Gattyán Györgynek, annak mostantól már van. Tehát azt gondolom, ha a politika segítette ezeket a milliárdosokat, akkor ezeknek a milliárdosoknak most kutya kötelességük, hogy segítsék a magyar embereket.

Hallottuk azt, hogy milyen állami beruházásokat állít le a kormány, de nem hallottuk, hogy a multik támogatását le akarjae állítani a kormány, merthogy eddig azt láttuk, hogy még a Gyurcsány-kormánynál is, a baloldali kormányoknál is több pénzzel támogatta a multikat, holott azt gondolom, a jelenlegi helyzetben nulla forintot szabad nekik adni; és további különadókat várunk a multikkal kapcsolatban. Illetve miniszterelnök úr mondott egy olyan mondatot, amely aggasztó ebből a szempontól, azt mondta miniszterelnök úr, hogy csak a munkahelyteremtő magánvállalkozásokat, befektetéseket fogja a kormány támogatni. Remélem, ez nem az Audi Hungaria Zrt.-t mint magyar munkahelyteremtő vállalkozást jelenti, mi nem a globális nagyvállalatokat szeretnénk támogatni.

Aztán még nagyon-nagyon sok javaslatunk lenne. Ugye, én szintén javasoltam, de a kormányt ez sem érdekli, nem akar velünk konzultálni például arról, hogy azok után, hogy az Országos Roma Önkormányzat vezetőjét elvitték bilincsben, le akarjae állítani a teljesen felesleges romaügyi programokat. 6000 milliárd forintot költöttek az eddigi kormányok ilyen felesleges programokra például.

Tehát nagyon-nagyon sok pénz lenne még, amiből a magyar embereket lehetne segíteni, de ezekről valahogy nem hallottunk. És még mielőtt azt a választ kapnám akár a rendszerhasználati díj, az átviteli díj esetében, hogy itt azok a cégek, amelyek az átvitelt végzik, ugyanúgy a piacról veszik az energiát, hadd tegyem hozzá, hogy mi Paks II.-t az első pillanattól kezdve támogattuk, mint ahogy támogattuk az atomenergiát. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Örülök, hogy Karácsony Gergely és a baloldal ezt észrevette, csak előtte ez ellen ágáltak. Mi támogatjuk, pont azt vártuk volna a kormánytól, hogy 2023-tól már működjön Paks II., a kormány hibája, hogy ez nem működik. Köszönöm szépen. (Taps a Mi Hazánk soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage