UNGÁR PÉTER (LMP): Köszönöm a szót. Tisztelt Miniszterelnök Úr! Azzal szeretném kezdeni, hogy többször elmondta, kiszolgáltatottak vagyunk Oroszországgal szemben az energia miatt. Azt is mondta, hogy a földgázimport nagy része Oroszországból jön. Az lenne a tiszteletteljes kérdésem, hogy mit tettek ez ellen az ukrán háborút megelőző több mint tíz évben. Lehet sok mindenkire hivatkozni, lehet elmondani, hogy az európai politika egy iránya nem támogatta azt, hogy Oroszországtól kevésbé függjünk, de ez az európai politika, amely ezt sokszor nem támogatta, az az az Angela Merkel volt, akit miniszterelnök úr a legnagyobb európai vezetőnek tartott, és így nevezett meg korábbi beszédeiben.

A helyzet az, hogy bár nem lehetett volna a földgáztól teljesen leszakadnunk, azért érdemben lehetett volna ezt a függést az elmúlt időszakban csökkenteni. Önök jelenleg is tiltják a szélenergia valódi használatát. Van egy olyan szabály, amit bevezettek, ami azt jelenti, hogy Magyarországon nem lehet szélerőművet létesíteni. Különböző szakértők szerint akár 10-20 százalék körül tudna az energiamixben részt venni a szélenergia. A szélenergia másik előnye ráadásul az, hogy a napenergiát pontosan ki tudja egyensúlyozni (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Nem igaz!  Moraj az ülésteremben.  Az elnök csenget.), hiszen amikor kevésbé süt a nap, akkor jobban fúj a szél. Ezt egy olyan ember mondta nekem, akit nem igazán neveznék ellenzéki elhajlónak az elmúlt időszakban.

De a napenergia kapcsán az is nagyon fontos, hogy bár megemlítették azt, hogy napenergiát (sic!) kell különböző helyekre telepíteni, amivel egyetértünk, a mai napig termékdíj van a napenergián, a napelemeken, adóztatják a napelemeket, és ezzel megnehezítik azt, hogy a lakosság fel tudja használni a napenergiát.

Az elektronikai korszerűsítésről, a hálózat-korszerűsítésről, amiről miniszterelnök úr legutoljára hét éve beszélt, azóta pedig erre valódi pénzt nem költöttek, pedig lett volna lehetőség.

És még az nagyon fájó, azt el kell mondjam, hogy a lakossági szigetelésről nem beszélt ismét miniszterelnök úr, nem mondta azt, hogy a lakossági ingatlanokat, különböző társasházakat hogyan lehetne leszigetelni, hogyan lehetne így csökkenteni azt, amennyire kitettek vagyunk Oroszországgal szemben és a fosszilis energiával szemben.

(14.00)

Összességében még egy szempontból érdekes az idő. Sokat beszélnek arról, hogy mi fog következni az orosz háborúban, így fog változni, úgy fog változni a front, sokáig tart, kevés ideig tart. De azt azért legalább egymás között mondjuk ki, hogy az önök politikai oldalán voltak azok, akik hahotáztak egy nappal a háború kitörése előtt, és elmondták, hogy az amerikaiaknak meg a lengyeleknek nincs igazuk, mindenki hülye, mert nem lesz semmilyen háború. Ennek ellenére lett egy háború. Utána azt is elmondták, hogy villámháború lesz és nem lesz háború, ami totális lesz és Kijevet fogja érinteni.

A helyzet az, hogy ebben tévedtek. Tévedtek, úgyhogy utána azt, hogy milyen következtetéseket vonnak le a front alakulásáról, szerintem közösen, kollektívan szerényebben tudnánk kezelni. (Dr. Semjén Zsolt: Soha nem mondtunk ilyet!) Bayer Zsolt publicisztikáját ajánlom a miniszterelnök-helyettes úrnak. (Zaj a kormánypárti oldalon.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage