UNGÁR PÉTER (LMP): Visszatérve: az egy nagyon érdekes kérdés akkor, hogy mit lehetne tenni. Erre a választ nem hallottuk. Ha azt mondja, hogy a béke, az nagyon fontos, legyen béke, de békét az tud teremteni, aki támadott. Ahhoz, hogy aki támadott, békét tudjon teremteni, azt kell éreznie, hogy nem folytathatja tovább, amit csinál, mert annak valamilyen következménye lesz. Milyen következmény tud lenni, ha ez nem egy gazdasági következmény? Ez az alternatívakínálás elmarad önöktől.

Az szerintem még fontos ebben a kérdésben, hogy Magyarország hogy fog viszonyulni ahhoz, ha egyértelműen egyedül marad az oroszországi terjeszkedő politikát megítélő világban, főleg a régió szempontjából. Én látom most már, de úgy látszik, túl sok jobboldali médiát olvasok, hogy újra barátjuk lett a lengyel kormány. Ez egy nagyon szép dolog, a lengyel-magyar barátság tényleg egy nagyon szép érték. De ha ezt a beszédet lengyelre lefordítva elküldik Varsóba, és ezt a korábbi barátja, a Tuskék majd biztosan meg fogják tenni, akkor azok, akik önnek a legközelebbi szövetségesei, pont az ellenkezőképpen ítélik meg. Ellenkezőképpen ítélik meg (Orbán Viktor: Így van!) a cseh vezetésben, és ellenkezőképpen ítélik meg a régió többi vezetésében vagy a legtöbb vezetésében.

Az a kérdésem, hogy ez miért van. Mindenki hülyee Vilniustól Szófiáig, vagy lehet, hogy Vilniustól Szófiáig ugyanabban a geopolitikai térben vannak, és ezért Vilniustól Szófiáig a mi történelmi múltunkkal, a mi gondolatainkkal azt gondoljuk: ha elindulnak az orosz tankok, az rossz. Lehet, hogy ez az, amiért Vilniustól Szófiáig ugyanazt gondolják a régiós kormányokban. Nem kell szeretni Nyugat-Európát. Önök régen szerették a Nyugatot, azóta csalódtak bennük. Én abban nőttem fel, hogy az iraki háborúban a Nyugat hazudik, tehát én sosem csalódtam bennük. Álszentek, sok rosszat el lehet róluk mondani, csak ezt a vitát itt le tudjuk folytatni, a dumában nem tudnánk lefolytatni, és ezért ez egy jobb modell, mint az a modell.

Amíg mindent relatívan kezelnek és mindent mindennel összemosnak, addig még van jelentősége az ilyen mondatoknak, amelyek akár 10-12 évvel ezelőtt közhelyesek lettek volna. Tehát csak azt szeretném elmondani, hogy miniszterelnök úr nagyon jól megkritizálta a szankciós politikát, szerintem sok mindent mondott, ami igaztalan, de mondja meg mint Európa egyik erős embere  ezt is mondják önről a jobboldali médiában , hogy mit kellett volna tenni. Mondjon alternatívát! Köszönöm szépen. ((Taps az LMP padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage