SZABÓ TIMEA (Párbeszéd): Tisztelt Miniszterelnök Úr! Öntől már megszoktuk azt, hogy az esetek többségében nem mond igazat, ez sajnos a mai nap sem volt másképpen. De kezdjük! Mielőtt rátérek a lényegre, azért hadd reagáljak egy-két, konkrétan elhangzott mondatára!

Ön azt mondja, hogy Magyarországot azért sújtja legnagyobb mértékben a háború, mert mi vagyunk szomszédosak Ukrajnával. Azért emlékeztetném miniszterelnök urat, hogy Románia, Szlovákia és Lengyelország is szomszédos Ukrajnával, és még sincs akkora infláció. Tehát ön abban sem mondott igazat. (Felzúdulás a kormánypártok soraiban.) Itt van előttem a KSH inflációs táblája, direkt készültem, nehogy azt mondják, hogy ezt én találom ki. Itt van Magyarország, szeretném megmutatni. (Felmutat egy iratot.  Dr. Vejkey Imre: Tiltott szemléltetés!) Itt van Magyarország, szeretném megmutatni, és itt van az uniós átlag. Csak a balti államokban magasabb az infláció, mint nálunk. Tehát ön megint ebben sem mondott igazat.

Ahogy itt korábban elhangzott, a szankciókban sem mondott igazat, ugyanis nem tartottak pisztolyt a fideszes és a KDNP-s EP-képviselők fejéhez akkor, amikor április 7-én megszavazták az Oroszországgal szembeni szankciókat az Európai Parlamentben. Az összes jelen lévő Fidesz-KDNP-s képviselő megszavazta ezeket a szankciókat, ahogy ön sem vétózta ezt a Tanácsban, pedig megtehette volna. Tehát ennyit arról, hogy ki kire, mit kényszerített rá.

De nézzünk most azért a valósággal is szembe, ha ön ezt már így elmulasztotta. Az elmúlt harminc év legnagyobb válsága áll előttünk, mégsem hajlandó semmilyen mértékben ezért felelősséget vállalni. Elhangzott az is, hogy ezek az inflációs adatok nem most kezdődtek, nem a háború alatt kezdődtek, hanem sokkal korábban. Ön tudta, hogy hatalmas válság lesz, mégis úgy kampányolt az országgyűlési választások alatt, hogy három dolgot ígért: az ígérte, hogy nem lesz adóemelés, azt ígérte, hogy nem lesznek megszorítások, és azt ígérte, hogy marad a rezsicsökkentés. Ezt a három dolgot ígérte ön. Mind a háromról a mai napra már kiderült, hogy hazugság volt.

De nézzük szépen sorban! Nem lesz adóemelés, ígérte ön. Akkor azt, mondjuk, kérdezzük meg attól a 450 ezer katás adózótól, akinek ön brutál módon megemelte az adóját, úgy, hogy egyébként megint csak, miközben jogállamisági mechanizmusról tárgyalunk éppen, megint egy fél nap alatt zavarta le az erről szóló tárgyalást. Egy átlag katást, ha mondjuk, havi 280 ezer forint bevételű katást nézünk, annak 20 százalékról 38 százalékra emelkedett ön miatt az adója. Hát, ennyire nem volt adóemelés Magyarországon.

Ön szintén említette az extraprofitadót, amit elvileg, mondjuk, a kereskedelmi láncoknak vagy a bankoknak kellett volna bevállalni. Azt már, mondjuk, hagyjuk, hogy az önök oligarcháira, az építőiparra ez véletlenül sem lett kivetve, de ön pontosan tudta, hogy ezek az adók át lesznek hárítva a lakosságra. Tehát itt megint a lakosság terhei növekedtek, az adóterhei, tehát ön ebben hazudott.

A második hazugsága az volt, hogy nem lesznek megszorítások. Június 13-án Varga Judit, az ön minisztere az Országos Bírói Tanács ülésén a következőket mondta, idézem: „Nagyon nagy megszorítások vannak a költségvetésben.” Itt abba is lehetne hagyni, hiszen az ön minisztere mondta ezt, de azért nézzük meg, hogy milyen megszorítások vannak: a kenyér ára az elmúlt egy évben 100 százalékkal nőtt, a vaj és a margarin ára 100 százalékkal nőtt, a burgonya ára 100 százalékkal nőtt, most 700 százalékkal nőtt, azaz hétszeres a gázár, kétszeres lett a villanyár. Akkor hol nincs itt megszorítás, miniszterelnök úr?!

Ilyen áremelkedések, 100 százalékos áremelkedések vannak, miközben tudja, hogy mennyivel emelkedtek a nyugdíjak? 9 százalékkal. Tudja, hogy mennyi egy átlagnyugdíj? 16 százalékkal emelkedtek az átlagbérek, miközben hétszeres lesz a gázszámla. Tudja, hogy mennyi egy átlagnyugdíj ma a KSH szerint? 164 ezer forint. És tudja, mit jelent egy hétszeres gázár? Azt, hogy akinek 20 ezer forint volt, annak most 140 ezer forintos gázszámlája lesz. Miniszterelnök úr, hát ennyire nincsenek megszorítások! Egy pedagógus tíz év munkaviszony után nettó 230 ezer forintot visz haza, egy egészségügyi szakdolgozó harminc év, tehát egy ledolgozott élet után 227 ezer forint nettó bért visz haza, a tűzoltóknak meg azt üzenik, hogy fűtse őket az adrenalin.

Érdekes módon önt nem az adrenalin fűti, mert az ön fizetését fel lehetett emelni nyáron a duplájára, 3 millió forintra. De ma derült ki Varga Judit asszonyról is, hogy a 2,5 milliós fizetése mellé a Miskolci Egyetem kuratóriumi elnöki posztjáért kap még pluszban 1,5 milliót, tehát ő például 4 millió forintot keres. Még egyszer, 160 ezer forint egy átlagnyugdíj. Tehát önök hazudtak ebben is, brutál megszorításokat vezetett ön be.

És nézzük a harmadikat! Ön szerint maradt a rezsicsökkentés. Ez, ugye, már viccnek is rossz. Pontosan tudjuk, hogy milyen módon fognak ezek emelkedni, de önök gyomorforgató módon még a rendszerhasználati díjon is képesek nyerészkedni. Az MVM, de a Mészáros Lőrinc által tulajdonolt Titász is extraprofitot fog bezsebelni a lakosság, a magyar családok kárára, azért, mert nem hajlandók csökkenteni a rendszerhasználati díjat. 2017-ben még nagyjából egyforma volt a villanyár és a rendszerhasználati díj, 2022-ben 30 forintból 5 forint az áramár, és 25 forint a rendszerhasználati díj. Ötszöröse a rendszerhasználati díj, tessék ezt csökkenteni! Tűzifa pedig, tisztelt miniszterelnök úr, nincs. Mai hír, hogy éppen várólista van már nemcsak az egészségügyben, hanem a tűzifára is.

Miniszterelnök úr, az a helyzet, hogy ön hazudott ma is, és hazudott a kampányban is, és hazudott a választás óta mindennap.

(14.20)

De nézzük azt az úgynevezett hanyatló Nyugatot, ahol állítólag nem segítenek az embereknek! Szlovéniában szolidaritási bónuszt adnak, 60 ezer forintot; Csehországban átvállalta az állam a gáz áfáját egy az egyben, ezzel 35 százalékkal csökkent a lakosság rezsiterhe; Ausztriában 130 ezer forintos rezsitámogatás, Hollandiában 320 ezer forintos.

Mindenki segít, csak ön nem, miniszterelnök úr, miközben az Orbán-Szijjártó-Putyin-paktumnak köszönhetően sikerült júniusban 8 százalékkal drágábban vásárolni a gázt Oroszországtól, mint a hollandiai tőzsdei ár. Ezt a korszakos zseni Szijjártó Péternek köszönhetjük szintén.

Összefoglalóan: ön hazudott, mert adóemelések vannak, megszorítások vannak, és rezsiemelés van. És a mai beszédében sem segített semmit a magyar embereknek, nem jelentett be semmilyen támogatást. A Párbeszéd azt követeli öntől mint felelős és mint a döntéseket egyedül meghozni képes kormánytól, hogy a következőket azonnal vezesse be.

Csökkentsék a rendszerhasználati díjat, hogy könnyebb legyen a családoknak. Azonnal adjanak egy 120 ezer forintos rezsiutalványt minden családnak, hogy át tudják vészelni a telet. Azonnal kezdjék meg a lakóházak energiahatékony felújítását, az ablakcseréket, és segítsenek abban, hogy valódi rezsicsökkentés lehessen! Végül pedig, a munkanélküliség elkerülése miatt is vezessenek be olyan felnőttképzéseket, ahol át lehet állni a megújuló energiákból fakadó kapacitáshiányra.

Miniszterelnök úr, a hazudozás helyett (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) végre segítsen az embereknek! (Taps a Párbeszéd, az LMP, az MSZP és a DK padsoraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage