DR. GURMAI ZITA (MSZP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Miniszterelnök Úr! Érdeklődéssel hallgattam az ön helyzetértékelését, bár a beszédében a valódi helyzet és az értékelés nem igazán találkozott.

A valódi helyzet ugyanis az, hogy Magyarország egy soha nem látott megélhetési katasztrófa küszöbén áll. Elmondom, hogy mi a helyzet: brutális drágulások, két számjegyű infláció, gyenge forint, sérülékeny gazdaság, és egy szétesett társadalom. Tehát az a helyzet, hogy a nyugdíjak, a fizetések, a szociális juttatások a bolti pénztáraknál egyszerűen elolvadnak.

Miniszterelnök úr, az ön 4 millió 800 ezres fizetéséből nem érzi, de az a helyzet, hogy egy év alatt, már ha csak a kenyérre gondolok, az ára 64 százalékkal emelkedett. Hasonló mértékben drágult a tej, a tojás, és még hosszan sorolhatnám az áremeléseket, amiket önök tétlenül néznek. Tudom, tudom, azt mondják, hogy háború van és háborús infláció. De ez egy ócska, fideszes trükk, hogy mindent erre fognak. (Nacsa Lőrinc: Háború?  Derültség a kormánypártok padsoraiban.) A brutális drágulások ugyanis sokkal korábban kezdődtek, képviselőtársaim  tudom, hogy ezt elég szar ügy (sic!) meghallgatni , mint az ön haverjának, Putyinnak a háborúja.

Önök már akkor, az üzemanyagár- és az élelmiszerár-sapka után kapkodtak, amikor még sehol sem volt a háború (Folyamatos zaj és közbeszólások a kormánypárti padsorokban.), mert már akkor brutálisan drágult minden az önök elhibázott gazdaságpolitikája miatt. Éppen ezért ordas hazugság, hogy önök mindent a háborúra és a szankciókra fognak.

A mostani brutális drágulásokért, miniszterelnök úr, a Fidesz-kormány a hibás. Zúgolódás helyett  ebből volt most egy kis mutatvány  figyeljenek, mert el fogom mondani, hogy mi is történt.

A Fidesz-kormány volt az, aki gyengítette a forintot 12 éven át, méghozzá tudatosan. Önök nagyon jól kerestek a gyengülő forinton, például a Magyar Nemzeti Bankban. Ezért ér most kevesebbet a magyar emberek pénze a boltokban. A Fidesz-kormány építette le a jogállamot is, ami miatt most az ország elesik 3000 milliárd forint európai uniós pénztől. A Fidesz-kormány semmit nem foglalkozott az energiahatékonysággal, miniszterelnök úr, emiatt kell most az embereknek sokkal többet fűteniük, és így, önök miatt sokkal többet fizetniük.

Miniszterelnök úr, tisztelettel kérem, ön még két és fél hónapja is azt mondta, hogy megvédik a rezsicsökkentést, aztán hétszeresére emelték a gáz árát, duplájára emelték az áram árát úgy, hogy az önök által kiszámolt átlagfogyasztás köszönőviszonyban sincs gyakorlatilag a valósággal. A négymillió magyar háztartásnak ugyanis több mint a fele brutálisan magas rezsit fog fizetni. Ez nem a rezsicsökkentés megvédése, hanem ellenkezőleg: a rezsicsökkentés eltörlése. Ez egy olyan brutális lakossági energiaár-emelés, amilyenre még nem volt példa Magyarországon.

Miniszterelnök úr, nem áremelés kell, hanem rezsistopra van szükség, azokra az intézkedésekre, amelyeket az MSZP sürget. Mert mondja meg, hogy az úgynevezett átlagfogyasztás fölött miért emelték a duplájára, 70 forintra a lakossági áram árát, miközben a Paksi Atomerőmű régóta 12  még egyszer ismétlem: 12  forintért termeli az áramot. És még így is nyereségesen tud működni, tehát szerintem ez konkrét tény.

És Paks  ezt is tudja, miniszterelnök úr  jóval több áramot termel, mint a lakossági felhasználás. Ez is tény. A paksi áramtermelést a háború és az infláció, ebben is megegyezhetünk, miniszterelnök úr, különösen, ha rám figyel…  ez is tény. Akkor hogy a fenébe lett a 12 forintért termelt paksi áramból 70 forintos áram a magyar családoknak?! Magyarázza el, drága miniszterelnök úr, majd ha megkapja a lehetőséget, hogy beszéljen, hogy miért nyerészkednek a paksi árammal a magyar emberek kárára!

És ha már a nyerészkedésnél tartunk: Európa számos országában csökkentették a lakossági energiára rakott adót, vagyis az áfát. Spanyolországban 5, Németországban pedig 7 százalék a lakossági energia adója. Ezzel szemben viszont az ön kormánya az amúgy is drága áramot és gázt még 27 százalékos adóval, vagyis áfával is drágítja.

Milyen embertelen, fideszes szemlélet az, hogy a magyar családok ilyen magas adót kell hogy fizessenek a rezsiszámlájukon! Na, erre mondja azt, hogy eddig és ne tovább! Ezért mondjuk azt, hogy rezsistop kell. A rezsistop keretében az MSZP kezdeményezte, hogy a magyar családok rezsiszámlájának áfája 27 százalékról 5 százalékra csökkenjen, ha megegyezünk most, nekem tök jó. Nem lehetetlen ezt megcsinálni, meg lehet csinálni, miniszterelnök úr. Legyen bátor! A távhőszolgáltatás áfáját például még az MSZP-kormány csökkentette 5 százalékra. Ezt egyetlen rendeletmódosítással önök is megtehetnék. Mert ha az MSZP képes volt rá, talán a Fidesz-kormánynak is sikerülhet. Legyen 5 százalék az adója a lakossági áramnak, a gáznak, a tartályos és palackos PB-gáznak, a tűzifának, a brikettnek és a koksznak!

Ez az adócsökkentés egy adózó számára (Zaj a kormánypártok padsoraiban.)  figyeljenek, hogy közösen számoljunk , akár százezer forint megtakarítást is jelenthet. Hogyha az MSZP ezt meg tudta tenni, más országok meg tudták tenni, akkor önök miért is nem, miniszterelnök úr?

Összefoglalom a kérdéseimet. Magyarázza meg, hogy miért adják 70 forintért a 12 forintos paksi áramot, és a lakossági energiahordozók brutálisan magas, 27 százalékos adóját miért nem csökkentik le 5, azaz öt százalékra. Legyen kedves, válaszoljon konkrétan ezekre a kérdésekre! Válaszoljon nekem, és válaszoljon a magyar embereknek, mert ezt kíváncsian várják. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage