GELENCSÉR FERENC (Momentum): Tisztelt Házelnök Úr! Köszönöm a szót. (Zaj.  Az elnök csenget.) Úgy látom, miniszterelnök úr annyira belekavarodott a saját maga által kreált alternatív valóságba, hogy azt is elfelejtette, hogy önök megszavazták a szankciókat, mind az Európai Tanácsban, mind pedig az Európai Parlamentben. Ön tavasszal kiment Brüsszelbe, és minden szankciót megszavazott, amit a németek kértek öntől, ahogy tették ezt a kormánypárti európai parlamenti képviselők is.

Most pedig arról beszél, hogy a szankciók nem működnek, hogy Oroszország legyőzhetetlen. Most akkor tulajdonképpen a saját döntéseik ellen tiltakoznak? (Nacsa Lőrinc: Azt nem mondta!) Arra kérem, hogy ne nézze le a magyar embereket! Döntse el, hogy támogatja vagy nem támogatja a szankciókat! Segítünk ebben a kérdésben és a döntésben. A szankciók működnek. Az ön által nagyra tartott Oroszország haderőit nemrég zavarták el rengeteg, korábban elfoglalt ukrán városból. A szankciók működnek, és béke csak akkor lesz, ha Ukrajna megnyeri a honvédő háborúját a háborús bűnösök ellen. (Lázár János közbeszól.)

(14.30)

Miniszterelnök úr az imént azt találta mondani, hogy a kormány megvédi a rezsicsökkentést, és így megvédi a családokat. Önök annyit ismételgetik az alternatív valóságot, hogy lassan önök is elhiszik azt. Azonban hiába uralják le egyre jobban a magyar nyilvánosságot, hiába tökéletesítik a propagandájukat, a valóságot nem lehet már sokáig elfedni. Hamarosan rezsiszámlák formájában fog megérkezni a valóság több százezer magyar háztartásba. Ön is tudja, hogy családok tízezrei lesznek képtelenek kifizetni az otthonuk fűtését, nekik nem lesz elég a közmédiából vagy éppen a megafonból ömlő propaganda. Ezek az emberek örökre meg fogják jegyezni, hogy a saját kormányuk még csak tudomást sem vesz a szenvedésükről, a válságról és a valóságról.

Önök éppen bedöntik a középosztályt. Egyetlen kormány sem mondhat le a középosztály megsegítéséről. Mindannyian tudjuk, hogy az ő vállukon nyugszik ez az ország. Ha a szakmunkásokat, a tanárembereket, a hivatali dolgozókat, a fiatal családosokat önök belenyomják a szegénységbe, és annak esélyét is elveszik tőlük, hogy becsületes munkával, tisztességesen nevelhessék gyermekeiket, hogy erejüket megfeszítve egyről a kettőre jussanak, akkor ez az ország összeomlik  ezt ön mondta, miniszterelnök úr egyszer régen. És milyen igaz most is!

Miniszterelnök úr az imént elsorolta, hogy mi minden felelős a válságért. Szeretném tájékoztatni miniszterelnök urat, hogy 12 éve kétharmaddal kormányoz. Mit kormányoz? Uralkodik! Tisztelettel arra kérem, hogy ne nézze le a magyar embereket, és ne állítson valótlant. A rossz gazdasági mutatókért és a rossz külpolitikai eredményekért csak és kizárólag önt, illetve a kormányát terheli a felelősség. Hiába próbálják a háborúra fogni az inflációt, az európai uniós szinten egyedülállóan magas drágulás már jóval a háború előtt megjelent Magyarországon. Világos volt, hogy gazdasági összeomlás jöhet, önök mégis elosztogatták a fél államkasszát, mert a hatalmuk megtartása fontosabb volt, mint Magyarország gazdasága, és a magyarok életszínvonala. Sokáig nem lehet már eltagadni a tényeket, és félő, hogy most fog ráomlani minden magyar családra az elmúlt 12 év család- és szemfényvesztő gazdaságpolitikája.

Arról is beszélt, hogy a háborús bűnös orosz kormánnyal tárgyalni kell a békéről. Ha 1956-ban élt volna, gondolom, a magyar szabadságharcosoknak is azt javasolta volna, hogy tegyék le a fegyvert, ne provokálják az orosz medvét, és inkább tárgyaljanak a békéről. Önökön kívül már mindenki számára világos: béke akkor lesz, ha az ukránok győznek, és hazazavarják az oroszokat. Ez Magyarország érdeke is.

Említette azt is, hogy tárgyalnak az uniós pénzek hazahozataláért. Hát, tárgyaltak volna egy kicsit jobban! Ugyanis, ha mondjuk, sikerrel járnak, akkor is maximum ahhoz tudunk majd gratulálni, hogy az Európai Unió 27 tagállama közül utolsóként sikerül majd megkapnunk az uniós forrásokat. Most próbálnak látszatintézkedéseket eszközölni, ezt, ugye, a lengyelek kipróbálták, hát, láttuk, hogy mennyire nem működik. Más országok ebből a pénzből tudtak felkészülni a közelgő nehéz télre. Magyarországnak erre más esélye sem lesz. Ez több mint bűn, ez hiba. (Taps a DK, az MSZP, a Momentum, a Párbeszéd és az LMP soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage