DR. RÉPÁSSY RÓBERT igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Frakcióvezető Úr! Elsősorban arra a felvetésére szeretnék reagálni, amely a párttörvény megsértésével és a tiltott pártfinanszírozással kapcsolatos felvetés. Szögezzük le, hogy a magyar törvények biztosítják mind a parlamenti képviselettel rendelkező pártok részére, mind pedig a választásokon induló pártok részére, hogy állami költségvetésből tudják a működésüket, illetve a kampányt folytatni.

(Az elnöki széket dr. Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)

Ezzel szemben áll az a kötelezettség, hogy az átlátható és törvényes gazdálkodást biztosítaniuk kell, amelynek egyik fontos követelménye, hogy nem fogadhatnak el külföldről érkező támogatást, mint ahogyan anonim támogatást sem fogadhatnak el. Tehát mind a kettő szigorúan tilos, és ezért teljesen jogos az a felvetés, azt hiszem, mindannyiunk közös érdeke, hogy ki kell vizsgálni ezt az ügyet. A tiltott kampánytámogatás, ha ennek a feltételei fennállnak, törvényi szankciókat von maga után, nem is beszélve ennek a politikai életbe való beavatkozással kapcsolatos kérdéseiről; ezek azok, amelyek esetleg a nemzetbiztonsági kockázatokat is felvetik.

Amit pedig még szeretnék önnek a figyelmébe ajánlani, hogy az Igazságügyi Minisztérium létrehozott egy úgynevezett Digitális Szabadság Bizottságot, amely kifejezetten azt vizsgálja, hogy vajon ezek a nagy közösségi médiák és egyéb közösségi platformok hogyan tartják be a jogszabályokat, és hogyan, milyen hatással vannak a jogállami intézményekre. Tehát ez a bizottság egyes témakörönként vizsgálja meg a digitális tér szabályozását.

(15.30)

Tehát azt szeretném kérni öntől és képviselőcsoportjuktól is, hogy kísérje figyelemmel az Igazságügyi Minisztérium ezzel kapcsolatos jogalkotását, és támogassák. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypárti sorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage