DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Röviden szeretnék válaszolni, mert a miniszterelnök már részletesen ismertette a kormány álláspontját. Szeretném itt is megerősíteni, hogy a kormány, Magyarország nem támogatta azokat a szankciókat, amelyek húsbavágóak az ország számára. Ezért nem vonatkozik ránk az olajszankció, és ezért nem veszik napirendre a gázszankciót, hiába szeretnék egyébként bevezetni.

A felszólalásából az a kép alakulhatna ki, mintha a baloldalnak lenne valamilyen megoldása a válságra, és segítené a magyarok megélhetését. Öt olyan alapvető körülmény van, amely darabokra szaggatja ezt az érzést. Először is: egyáltalán nem támogatták önök a családokat védő intézkedéseket, például az árstopokat; átverésnek nevezték. A kezdetektől fogva támogatják az európai gazdaságot gúzsba kötő szankciókat. Az ön képviselőtársa még a gázcsapokat is elzárta volna. Harmadsorban: mindvégig azért kampányoltak, hogy Magyarország ne kapja meg a számára, a neki egyébként járó uniós forrásokat. (Szabó Timea közbeszól.) Majd kíváncsi leszek, hogy a szükséges törvénymódosításokat, amelyek a megállapodáshoz kellenek, megszavazzák-e. Aztán azt is tudjuk, hogy a válság ellenére is adókat emelnének, 3200 milliárd forintnak megfelelő adóemelési javaslatot nyújtottak be, a Párbeszéd 30 százalékra növelné a jövedelemadót, és karbonadót is be akarnak fizetni.

Ötödik tényező: ha az lenne a kérdés, hogy mindezeket miért teszi a baloldal, akkor választ is kaptunk, mégpedig Márki-Zay Pétertől, aki világosan elmondta, hogy több száz millió forintos támogatást kaptak külföldről a kampányukhoz. Az ön személyes kampányában is felmerült a gyanú, hogy azt külföldről finanszírozták. Márpedig ezek a pénzügyi támogatások aligha mentesek a kérésektől (Fekete-Győr András közbeszól.), ezt senki nem gondolhatja komolyan, hiába öltöztetik karitatív és civil köntösbe. De legalább tudjuk, hogy honnan fúj a szél, ezért ez a baloldal álláspontja.

Egy dolgot, legyen szíves, tegyen meg: győzze meg a külföldi szponzorait, hogy üljenek végre tárgyalóasztalhoz. (Szabó Timea: Sajnos nekem nincsenek!) Köszönöm, hogy meghallgatott. (Szórványos taps a kormánypárti sorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage