VITÁLYOS ESZTER kulturális és innovációs minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Az ön napirend előtti kérdésére, amelynek a címe így hangzott, hogy „Ki védi meg az út szélére került magyar családokat?”, a nagyon rövid és határozott válaszom: mi. A polgári-nemzeti kormány megvédi a családokat az orosz-ukrán háború és az elhibázott brüsszeli szankciók miatt kialakult jelenlegi helyzetben is, és hogy ne kerüljenek az út szélére, ahogy ön fogalmaz, főleg ettől védjük meg a magyar családokat.

Ezzel szemben a baloldali koalíció, amelynek ön is tagja, a frissen megalakult árnyékkormányukkal már régóta hatalomra éhesen áll a partvonalon, és szurkol minden egyes olyan brüsszeli döntésnek, amely a magyar embereket, a magyar családokat hátrányosan érinti, azt várva, hogy ezek a döntések majd hatalomra juttatják önöket.

Az áfakérdéssel kapcsolatban engedje meg nekem, hogy reagáljak. Számtalanszor elmondtuk már, ma éppen a miniszterelnök úr is válaszolt erre, hogy a különböző külső tényezők hatására az árak felfelé rugalmasan, lefelé azonban rugalmatlanul reagálnak, így az áfamérték csökkentése várhatóan nem jelenne meg az árakban; mi nem ebben látjuk a megoldást.

Felhívom a figyelmét arra, hogy 2010-ben a magyar népesség több mint 31 százalékát érintette a szegénység és kirekesztődés kockázata, 2020-ban már csak 18,2 százalékát. A relatív jövedelmi szegénységben élők aránya 14,1 százalékról 2020-ra 12 százalékra csökkent, a súlyos anyagi deprivációban élők száma 23 százalékról 8,3 százalékra csökkent. Mi ezen az úton megyünk továbbra is, és megvédjük a magyar családokat a családpolitikánkkal, ami 2010 óta csupán eredményeket tud felmutatni. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage