KOMJÁTHI IMRE (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Magyarország egy soha nem látott megélhetési katasztrófa küszöbén áll folyamatos drágulással, két számjegyű inflációval, harmatgyenge forinttal és szétszakított társadalommal. A kormány megszüntette a rezsitámogatást, ígérete ellenére az energiaár nagy részét az emberekre hárította. Miközben Európa más országaiban éppen növelik a kormányok a cégek és az emberek rezsitámogatását, az Orbán-kormány nemcsak az árakat növeli indokolatlan mértékben, hanem óriási áfabevétel-növekményt szed be a lakosságtól. Különösen nagy terhet jelent mindazok számára, akiknek alacsony a jövedelme, főként, ha energiafogyasztásukat nem tudják csökkenteni, mert otthonaik rosszul szigeteltek.

A brutális infláció miatt a nyugdíjak is elértéktelenedtek, ezzel súlyos megélhetési válságot okozva az érintettek számára. A kormány pedig tétlenkedik, nagy valószínűséggel november előtt nem fog többlettámogatást adni a nyugdíjasoknak, akiknek addig még másfél hónapot kell várniuk. De addig is kell fizetni a számlákat, addig is ételt kell venni, és ne adj’ isten, cipőt és kabátot.

Mindezekre tekintettel a Magyar Szocialista Párt az alábbiakat javasolja. A 13. havi ellátást és a nyugdíjprémiumot is azonos összegben kapják az érintettek a rendelkezésre álló keretből. Az átlagnyugdíjban vagy annál kisebb nyugdíjban részesülő nyugdíjasok a fűtési időszakban rezsitámogatási utalványban részesüljenek, amelynek értéke legalább a havi 10 ezer forintot érje el. Az éves januári nyugdíjemelés mértéke a KSH által közölt, a tárgyévet megelőző év augusztusára vonatkozó, éves alapon számított nyugdíjas fogyasztói árindex alapján kerüljön megállapításra. Így jövőre januárban a nyugdíjasok nem a Fidesz-kormány által javasolt 5,2 százalékos, hanem a 15,7 százalékos emelésben részesüljenek. Az éves emelést korrigálják negyedévente a KSH által számított nyugdíjas fogyasztói árindex alapján.

Ez utóbbi két lépés lehetővé tenné, hogy véget vessünk annak a folyamatnak, amelyben a nyugdíjasok hónapokig hiteleznek a kormánynak. Tisztelettel várom válaszát. (Szabó Rebeka és dr. Gurmai Zita tapsol.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage