VITÁLYOS ESZTER kulturális és innovációs minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztában vagyok vele, hogy a balliberális körök számára soha nem lesz elfogadható a hazai tudományos kutatás és a felsőoktatás rendszerének az átalakítása, hiszen ahogyan ön is említette, a Palkovics László miniszter úr nevével fémjelzett folyamat alaposan felforgatta azt a langymeleg állóvizet, amely évtizedek óta betonozott be különböző érdekeket és pozíciókat.

Ennek ellenére én megpróbálom a lehetetlent, teszek egy kísérletet arra, hogy meggyőzzem önt arról, hogy a magyar kutatás-fejlesztés és felsőoktatás nemzetközi versenyképességének javítását szolgálta ez az átalakítás. Ehhez, ahogy ön is említette, valóban a jól bevált, régi fideszes módszert alkalmaztuk, miszerint jelentős mértékben megemeltük az erre fordított költségvetési támogatást.

(17.50)

Csak megerősíteni tudom Palkovics László miniszter úr ön által is idézett szavait: az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat megalakulásának évében, 2019-ben összességében 17 milliárd forint közvetlen költségvetési támogatásból működött, 2020-ban 11 milliárd forinttal emeltük a kutatóintézet-hálózat működési támogatását. Egyébként ez a megemelt támogatás tette lehetővé azt is, hogy 2020 második félévétől a kutatói bérek átlagosan 30 százalékkal emelkedjenek. 2021-ben 22 milliárd forinttal nőtt a kutatóintézet-hálózat működési támogatása. Ennek a megemelt finanszírozásnak köszönhetően 2021 óta évi közel 37 milliárd forint költségvetési támogatást kapnak, míg a teljes ELKH közel 50 milliárd forint költségvetési támogatásban részesült.

Tisztelt Képviselő Úr! Hadd emlékeztessem önt arra, hogy a kutatás-fejlesztési és innovációs terület lassan intézményesedő rendszere 2010-ig semmiképpen sem volt egy sikersztori, mivel nem hozott versenyképességi fordulatot a magyar gazdaságban. A tudáson és innováción alapuló növekedés terén Magyarország még a közvetlen régiós versenytársaihoz képest is viszonylagosan háttérbe szorult ebben az időszakban, de tulajdonképpen lehet azt mondani, hogy az azt megelőző tíz-tizenöt évben is. Lényegében a rendszerváltástól egy helyben toporgott, 1 százalék körül alakult a K+F ráfordítások GDP-hez viszonyított aránya. Mára azonban az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat a magyar kutatás-fejlesztési és innovációs szektor egyik legfontosabb szereplőjeként hazai tekintetben élvonalbeli, a környező országok viszonylatában pedig versenyképes kutatói teljesítményt nyújt, 11 kutatóközpontjának és 7 kutatóintézetének, továbbá egyetemeken és más közintézményekben működő 116 támogatott kutatócsoportjának kutatói mind a matematika, a természettudományok, az élettudományok, a bölcsészet, a társadalomtudományok legváltozatosabb területein végeznek alap- és alkalmazott kutatásokat, indítanak el új kutatási témákat, és adnak lendületet sikeres kutatási projektek magasabb szintre emeléséhez. Amennyiben ez a fideszes modell, azt mi büszkén vállaljuk. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage